- Vi har undersøgt, hvorvidt sæden fra otte af vores brugstyre er egnet til kønssortering, og vi har efterfølgende udvalgt to toptyre, nemlig Zik og Impuls, til kønssortering.

- De to tyre står nu i England, og især Zik har vist sig ekstremt god til kønssortering, fortalte Uffe Gottschalk tilhørende ved Dansk Jerseys årsmøde 9. september 2004 i Ringkøbing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden for Dansk Jersey kom også ind på økonomien i at have jerseykøer kontra køer af stor race, og den sammenligning faldt ud til fordel for jerseykoen. Den mindre ko med den mere koncentrerede mælk giver ifølge de valgte forudsætninger knap seks kroner mere pr. dag i restbeløb pr. dyreenhed end en ko af stor race.

Antallet af renracede jerseykøer i Danmark var 20. august 2004 nede på 62.946, og de havde en gennemsnitlig ydelse på 6.136 kg mælk, 364 kg fedt og 251 kg protein.

Kostpris for sæden

Den første kønssorterede sæd efter tyrene Zik og Impuls ventes til klar til brug i Danmark i slutningen af november, idet produktionen af sæd starter 26. september efter karantæne i England.

Før sæden kan bruges i Danmark, skal den også i karantæne.

- Vi har i bestyrelsen drøftet prisen på denne sæd, og har lagt os fast på 300 kroner pr. portion. Det er den pris, som sæden ville have kostet, hvis den var produceret i Danmark, og dermed er der tale om brugerbetaling, sagde Uffe Gottschalk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kønssorterede sæd skal bestilles på samme måde som anden importsæd, og der bliver en begrænsning pr. besætning.

- Den har vi endnu ikke fastsat, og vi ønsker også at kunne eksportere 10 procent af den fremstillede, kønssorterede sæd, fastslog formanden.

Samarbejde for fremtiden

Uffe Gottschalk pegede også på vigtigheden af den fremtidige kvote- og afregningspolitik.

- De bliver afgørende for racens fremtid, og vi skal derfor fælge alle forslag og beregninger tæt med mulighed for at sætte aftryk på forhandlingerne, sagde han.

- Desuden skal vi fokusere på hvilke faktorer, der har betydning for bedriftens totaløkonomi, og de faktorer, der har betydning for, at jerseybedrifterne fortsat ligger i front.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden fremhævede også, at samarbejde om blandt andet avlen over landegrænser er helt nødvendig.

Der er i de seneste 12 måneder eksporteret 109.855 portioner sæd efter danske jerseytyre, og på listen over importlande ligger USA i toppen med 25.205 portioner. Herefter kommer Rwanda med 21.000 portioner, England med 19.425 og Sydafrika med 17.443 portioner.