Abonnementsartikel

Mælkeproducenterne og mejerierne i Frankrig er blevet enige om en aftale for mælkens pris frem til 2007

Med mælkeproducenterne samt de andelsejede og de private mejerier omkring bordet er der opnået enighed om mælkeprisen for både 2004 og de kommende tre år til og med 2007. Det skriver Dairy Industry Newsletter i sin seneste udgave.

Det er en historisk aftale om indeksering af mælkeprisen, som har kørt på en lignende aftale indtil tidligere 2004, hvor den hidtidige aftale kollapsede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftalen indebærer en generel nedsættelse af mælkeprisen til landmanden med 3,2 procent i 2004 til 28,52 cent pr. liter (svarer til ca. 212 øre/liter). Med aftalen er mælkeprisen til landmanden faldet med cirka otte procent de seneste tre år.

Aftalen indebærer, at mejerier, der bruger mere end 35 procent af deres indvejede mælk til smør og/eller pulver, kan sænke prisen med yderligere en procent.

Ifølge den nye aftale om indeksering bliver det mælkeprisen i Tyskland, som får afgørende indflydelse på den mælkepris, de franske mælkeproducenter kan opnå. Fra 2005 vil den franske mælkepris følge den tyske mælkepris på kvartalsbasis. Prisen i Frankrig vil bevæge sig, såfremt den tyske pris går enten op eller ned med mere end 0,4 cent (3 øre pr. liter) i forhold til den franske pris.