Abonnementsartikel

Det ny EU-medlemsland Tjekkiet havde i 2003 en mælkeindvejning på 2,531 milliarder kg mælk (DK ca. 4,4, mia. kg), og af denne mængde gik cirka 18 procent til konsumælksmarkedet og cirka 50 procent til ost.

Indvejningen til de tjekkiske mejerier har stort set en kvalitet, som lever op til EU-standarden, og indholdet af værdistoffer er i gennemsnit 4,0 procent fedt og 3,4 procent protein, skriver Dairy Industry Newsletter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indvejning menes at omfatte cirka 93 procent af den mælk, de tjekkiske mælkeproducenter totalt producerer.

Tjekkiet eksporterer smør, ost, skummetmælkspulver og vallepulver i mindre mængder. Men cirka halvdelen af smørret og skummetmælkspulveret bliver eksporteret - og næsten alt vallepulver går til eksport.

Fra Slovakiet og Tyskland importerer Tjekkiet konsummælksprodukter. Importen omfatter især fedtfattig drikkemælk og yoghurt. Udenlandsk yoghurt udgør over 25 procent af forbruget i Tjekkiet. Importen af yoghurt har her i 2004 været faldende med fem procent.

Importen af ost er også større end eksporten, og importen voksede mere end eksporten i 2004 i forhold til 2003.