Abonnementsartikel

Danskerne har uofficiel verdensrekord i at drikke økologisk mælk. Hver fjerde solgte liter mælk i Danmark er økologisk mod kun hver 16. i Sverige, hver 26. i Tyskland og hver 50. i England.

Den samlede danske produktion af økologisk mælk er doblet elleve gange på 10 år, viser en opgørelse fra Mejeriforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsulent Birgitte Eriksen fra Mejeriforeningen roser den danske detailhandel for at sætte økologiske alternativer på hylderne til forbrugerne. Hun siger:

- Salget er meget afhængigt af den enkelte butiks politik. Dagligvarebutikkerne har båret økologien bredt frem i modsætning til andre europæiske lande, hvor eksempelvis helsekost- og specialbutikker står for en stor del af salget. Erfaringerne fra Danmark viser, at de butikker og kæder, der prioriterer økologiske varer, sælger mere og mere af dem.

Også i landområder, hvor forbrugerne traditionelt har været længere om at tage økologien til sig, er et skifte på vej. For eksempel er Thise Mejeri for nyligt begyndt at kunne afsætte sine varer i Himmerland. Før måtte mejeriet sende sine produkter til større byer.

Langt størstedelen af den økologiske mælk produceres i Jylland. Sønderjyllands Amt fører på landsplan med 134 økologiske malkekvægsbedrifter.