Abonnementsartikel

Landets første, økologiske honning skal produceres i Klitmøller i Thy

Plantedirektoratet har netop autoriseret den første, danske biavler, der kan kalde sig økologisk biavler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biavlen er godkendt efter kontrolbesøg på stedet, så fra næste sommer ventes den første, økologiske honning klar til salg. Det oplyser de vestjyske biavleres hjemmeside, honningbien.dk.

Biavleren er fra Klitmøller i Thy, men ønsker på nuværende tidspunkt ikke sit navn offentliggjort for ikke at blive bestormet af medierne.

Reglerne for økologisk biavl er blandt andet bestemt af EU, der har opstillet en lang række krav til det område, bierne står i.

Det er et krav, at der i en radius af tre kilometer omkring staderne udelukkende er økologiske marker eller vild bevoksning.

Derfor vil den pågældende biavler placere sine 30 stader i de store lyngområder i Thy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge specialkonsulent Ane Førde fra Plantedirektoratet er der for tiden ikke andre ansøgninger fra biavlere, der ønsker at blive økologiske.

Foruden kravet om økologiske markeder i en radius på tre kilometer gælder det endvidere, at foderet kun må bestå af sukker. Varroabekæmpelse må kun foregå med myre-, mælke- og oxalsyre.

Staderne må kun bygges af naturlige materialer uden risiko for forurening af omgivelserne.

Dronningerne må ikke vingeklippes. Desuden er der stramme regler for skift.

Registrering skal ske med stadekort over samtlige stader med oplysninger om høst, foder, dronningetilsætninger med mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden må der ikke være forurenende motorveje eller forbrændingsanlæg i nærheden.