Abonnementsartikel

Det amerikanske firma Alltech har haft en fantastisk udvikling, og er på vej med mange spændende produkter, der kan løse aktuelle problemer

Vi kender alle sammen de driftige erhvervsfolk, som har fået en god ide og hurtigt drevet det til noget stort. Navnene Mads Clausen, Simon Spies, Lars Larsen og mange andre repræsenterer alle personer, der er startet i et hønsehus eller i hjørnet af en garage og senere udvidet til at være internationale firmaer.

Selvfølgelig har USA også sine højdespringere. For kort tid siden deltog MaskinBladet i Alltechs 20. symposium i Lexington, Kentucky, hvor grundlægger og ejer, den irsk fødte T. Pearce Lyons, i farverige vendinger beskrev, hvordan virksomheden var startet på en ide om mulighederne i gær til først og fremmest drøvtyggere for 23 år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag beskæftiger Alltech over 1.700 mand, har produktionsfaciliteter i 17 lande og præsterer en omsætning på cirka 250 millioner dollar fra datterfirmaer og forhandlere i over 100 lande.

Omsætningen placerer firmaet tæt på top ti over firmaer inden for branchen "Animal Care", som også omfatter de store udbydere af veterinærmedicin.

Alltech fremstiller som hovedregel kun naturlige produkter uden syntetiske tilsætningsstoffer, uden brug af GMO, og firmaet har ingen farmaceutiske produkter på programmet.

Ser lyst på fremtiden

Ifølge oplysningerne fra den samtidige pressekonference ser eksterne analytikere gode muligheder for, at de sidste fem års fordobling af omsætningen kan gentages over de næste fem år. Faktisk vurderer de omsætningspotentialet for firmaets produkter til at ligge på omkring fem milliarder dollar.

Men de har også fortalt grundlæggeren og den foreløbige eneejer, T. Pearce Lyons, at så kraftig en vækst ikke kan fortsætte i et familieejet firma. Det kræver simpelthen større kapital, end der kan fremskaffes uden aktieudstedelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den mulighed var imidlertid ikke overvejet - endnu.

Foreløbig geninvesteres hele overskuddet fra virksomheden i forskning, udvikling og udvidelse. Det kan lade sig gøre, fordi der ikke er aktionærer, som skal have udbytte af deres investering.

Tror på vækst i Danmark

Her i landet ser det ud til, at firmaet oplever den samme udvikling, som er kendt fra introduktionen i en række andre lande. De første år går det stille, og så tager afsætningen fart med årlige vækstrater på 20-50 procent.

Peder Willadsen, der er direktør for Alltech Danmark, har stor tiltro til den fremtidige udvikling.

- Der er ingen tvivl om, at ideen om at bygge virksomheden på naturlige produkter var meget forudseende, og det har vist sig at være i tråd med tidens krav til sporbarhed og sikkerhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De seks store produkter

Produktsortimentet består hovedsagelig af "The big six", de seks store, som virksomheden selv benævner de seks produkter, der er grundlag for over 80 procent af omsætningen.

Det er Yea-Sacc1026, et gærprodukt til kvæg og heste. Bio-Mos, et oligosacharid, der har effekt som vækstfremmer hos grise. Mycosorb, et tilsætningsmiddel som reducerer virkningen af mycotoksiner. Sel-Plex, selen på mere tilgængelig form. Vegpro, et enzym som promoverer dannelsen af planteprotein. Bioplexes, organisk bundne spormineraler til alle dyrearter. Derudover fremstiller firmaet også smagsstoffer og ensileringsmidler med mere.

Indtil for nyligt ejede koncernen også store fremstillingsfaciliteter inden for fremstilling af ingredienser til hele den industri, der producerer alkohol til bil og traktorbrændstof, men de er netop blevet afhændet for at koncentrere indsatsen på kerneprodukterne indenfor områderne tilsætningsmidler til foder og fødevarer.

Et nyt image til foderindustrien

Symposiet i Lexington, Kentucky, blev afholdt under overskriften re-imagining the feed industry, altså på dansk: Et nyt image til foderindustrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

T. Pearce Lyons indledte selv symposiet med et indlæg, som forklarede titlen med forbrugernes og aftagernes fokus på pris, oplevelse og politik, som Alltech forsøger at efterkomme med deres produktsortiment.

Det gælder for både Alltech og husdyrproducenterne verden over, at produktionsomkostningerne til stadighed skal være lavest mulige. Korn og protein skal udnyttes bedst muligt, og firmaets produkter kan hjælpe med at øge udnyttelsen.

Køer og søer skal producere på højt niveau længst muligt.

- Faglig optimering er imidlertid ikke nok. Det andet succeskriterium, som virksomhedsejeren opstiller, drejer sig om at ændre forbrugernes holdninger.

- Forbrugerne må ikke have grundlag for opfattelsen af, at dyrefoder indeholder antibiotika, som også bruges som humanmedicin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De må ikke opleve, at dyrefoder indeholder "genbrugt" protein fra dyr, altså kød- og benmel.

- Forbrugerne må ikke opleve, at landbruget forurener jord og vand.

- Og endelig må de ikke kunne opleve, at kød, mælk og æg ikke er sunde fødevarer, udtalte T. Pearce Lyons.

Hans tredje succeskriterium drejer sig om at drive virksomhed og være tilstrækkelig fremsynet til at forberede de produkter, som der bliver efterspørgsel på om en årrække.

I den sammenhæng er Alltech begyndt at forske i sukkermolekylet, der tilsyneladende har mange muligheder i fremtidig fodring. Men han lod også forstå, at den forskning er mere vanskelig og tidskrævende end kortlægningen af menneskers og husdyrs arvemasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort potentiale i sukkermolekylet

Sukkermolekylet kan anvendes til en række forebyggende formål. Som eksempel blev der trukket bånd tilbage til de breve, som amerikanske kontorer i oktober 2001 modtog med de meget dødbringende anthrax-sporer.

Ved forudgående behandling med en fraktion af kulhydrat fra gær har forsøg med mus vist, at dødeligheden efter påvirkning med anthrax kan nedsættes til det halve.

På samme måde regner man med, at andre fraktioner af kulhydrat kan beskytte mod en række tabsgivende sygdomme i husdyrproduktion og hos mennesker. Der ligger blot et enormt forskningsarbejde, som skal udføres, men Alltech er begyndt, fremgik det.

På symposiet blev det oplyst, at området af eksperter er udpeget til at være en af de ti teknologier, der vil få størst betydning i verden i de kommende år.