Abonnementsartikel

Det er de pudsige indslag, som huskes, når man har surfet rundt på internettet for at finde landbrugsorienterede hjemmesider

I fortællingens verden er noget af det mest fængende den personlige fortælling eller det lidt pudsige optrin. Det er sådanne detaljer, man oftest husker lang tid, efter at fortællingen er fortalt.

I denne gennemgang af landbrugets hjemmesider er den første hjemmeside et eksempel på et lidt skævt indslag, som får én til at huske siden. Og måske vender tilbage flere gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På www.baekskovgaard.dk er der et aldeles godt bud på en gennemarbejdet hjemmeside, som på mange punkter udnytter internettes muligheder fuldt ud.

Forsiden består af en menubar, som går igen på alle sider, hvilket letter navigationen betydeligt. Overblikket bliver samtidig bevaret, fordi det ikke er nødvendigt at klikke mere end en gang med musen for at finde tilbage til udgangspunktet - forsiden.

Foruden menubaren nævnes gårdene Kærgården & Bækskovgård. Et billede, som er manipuleret til at ligne et maleri bestående af en række traktorer, pryder endvidere forsiden.

Ganske fint, selv om billedet måske med fordel kunne være skiftet ud med et oversigtsbillede af en af bedrifterne. Det er for de fleste landmænd lettere at forholde sig til.

Og dog. For Kærgården & Bækskovgård er også en maskinstation, og som sådan er det fornuftigt at bruge internettet som udstillingsvindue for sine ydelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen brænder

Maskinstationen kan man finde frem via menubaren. Stationens forskellige funktioner står øverst oppe på den pågældende underside suppleret med en smart feature, hvor man kan skrive i en lille formular, hvis man ønsker at få udført nogle opgaver fra maskinstationen.

Siden om maskinstationen er fyldt med nogle glimrende billeder af forskelligt markarbejde.

Kvaliteten af billeder på siden er generelt i den øverste ende - se for eksempel det rigtig flotte billede af sprøjtningen af rajgræs, hvor man kan se den flydende gødning komme ud af dyserne.

Billedet findes under punktet Nyt fra marken.

Bedrifterne præsenteres kort og præcist, ligesom der på siden er oplysninger om familien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt sammen fint nok. Højdepunktet på siden er dog menupunktet Hovsa, hvor der er billeder af forskellige situationer med uheld i marken.

En Claas Mega 218 ses væltet og en Case 7220 samt en Heston 4900 ses brænde på et billede fra 20. august 2003.

- En sort dag for os, står der at læse under billedet af de brændte maskiner.

Hjemmesiden er enkel og nem. Men skulle man komme med konstruktiv kritik kunne siden med fordel være fyldt med flere oplysninger - eksempelvis markplanen og betragtninger om dyrkningsformer eller lignende.

Den fondsejede gård

Gisselfeld Kloster, der har været så meget igennem i medierne de senere år på grund af debat om ejerforholdene, har også kastet sig over nettets muligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godset ejes i dag af en erhvervsdrivende fond.

Hvor den førstnævnte hjemmeside var kendetegnet ved flotte billeder, er der ikke ofret mange ressourcer på billedsiden på Gisselfeld Klosters hjemmeside, som kan findes på www.gisselfeld-kloster.dk

Et billede af den fantastisk flotte hovedbygning er der ganske vist blevet plads til på forsiden, men at lade små billeder dække over forsidebilledet, når man scroller ned over de forskellige menupunkter er langt fra en god designmæssig løsning.

Forsiden rummer endvidere en mulighed for at tilmelde sig et nyhedsbrev. Indtaster brugeren sin e-mail-adresse, vil han/hun få tilsendt nyheder. Men hvilken form for nyheder man modtager står hen i det uvisse, ligesom der ikke er et menupunkt med nyheder på siden.

De gode detaljer er med

Gisselfeld Klosters hjemmeside skal dog fremhæves for en relativt høj faglighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Interesserede, som klikker sig ind på siden, vil blandt andet kunne læse en udførlig gennemgang af godsets historie. Desuden er der god læsning at finde om det cirka 2.400 hektar store skovbrug og 1.450 hektar store landbrug.

På skovbrugssiden kan man blandt andet læse, at driften af skoven fortsat er præget af stormen i december 1999. Omkring 60.000 kubikmeter træ måtte således lade livet ved den frygtelige storm.

Landbrugsdelen er også nøje beskrevet, og for de maskininteresserede findes en komplet liste over godsets maskinpark, der ifølge hjemmesiden tæller to styk New Holland TF78 mejetærskere og samt seks traktorer - tre styk Case IH MX 270, et styk Case IH MX 135 samt et styk Ford 8240.

Jorden er forpagtet væk

På www.sparreholm.dk kan man læse om godset Sparreholm, der har valgt at bortforpagte de 235 hektar landbrugsjord.

Årsagen til bortforpagtningen kendes ikke, men på hjemmesiden står at læse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Grundet den høje beliggenhed midt på Sjælland, er Sparresholm en meget sen gård at dyrke, sneen ligger som regel minimum en uge længere her end bare fem kilometer væk, og dermed høstes som regel også en uge senere. Jorden er meget stiv og leret.

Sparreholm ligger ifølge hjemmesiden på Sjællands højeste plato. Laveste punkt er 90 meter over havet - højeste punkt 120 meter over havet.

Sparreholms hjemmeside er ikke særlig vellykket. Enkel og meget simpel i sin opbygning. Valget af baggrundsfarver er ikke uheldigt, men til gengæld finder man en fantastisk historie om en overhofjægermesters uheldige kærlighedskamp.

Alene den fortælling gør, at hjemmesiden er et besøg værd. :