Abonnementsartikel

Nyt projekt skal undersøge, hvordan det psykiske arbejdsmiljø i landbruget påvirker det daglige arbejde

800 spørgeskemaer er på vej til arbejdsgivere og ansatte i landbruget.

Spørgeskemaerne er første skridt i projektet ”Psykisk arbejdsmiljø i landbruget”, der skal afklare, om der er problemer med arbejdsmiljøet i landbruget. Hvor stort problemet i givet fald er og hvorvidt ansatte eller elever, der skifter arbejdsplads eller praktiksted i utide, har problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for undersøgelsen er ifølge Dansk Landbrugsrådgivning den nye og krævende arbejdsgiverrolle for landmænd, et voksende tidspres og forbrugere, der vogter som høge over landbrugets produkter og produktionsmetoder.

- Sådan oplever mange landmænd deres hverdag. Det giver fare for stress, som kan skade forholdet til de ansatte, forsure arbejdsklimaet og i sidste ende føre til medarbejderflugt og et ringere økonomisk resultat, udtaler Dansk Landbrugsrådgivning.

Målet er løsningsforslag

- Det er frivilligt, om man vil deltage i spørgeskemaundersøgelsen, men jo flere, der svarer, jo bedre resultat. Der vil også være mulighed for at svare på spørgsmålene via telefon. Alle besvarelser behandles fortroligt, udtaler Dansk Landbrugsrådgivning.

Spørgeskemaundersøgelsen suppleres senere med interviews af arbejdsgivere, ansatte og elever på 120 forskellige bedrifter.

Det samlede materiale danner derefter grundlag for at udarbejde handlingsplaner og løsningsforslag til at forbedre landbrugets psykiske arbejdsmiljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet af projekt ”Psykisk arbejdsmiljø i landbruget” vil blive præsenteret i juni 2005 på blandt andet på tre seminarer.

Initiativtagere til projektet er Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere, 3F-Fælles Fagligt Forum, LandboUngdom og Dansk Landbrugsrådgivning. Spørgeskemaundersøgelsen gennemføres af CASA, Center for Alternativ Samfundsanalyse.