Abonnementsartikel

Michael Christoffersen har både udviklet specielle sprøjtemaskiner og det sikre ballegreb til frontlæssere, og har trods sine kun 27 år ejet Horne Landbrugsservice i fire år

- Hvis landmanden eller frugtavleren ringer, fordi han ønsker en speciel maskine, så udvikler jeg den, siger Michael Christoffersen, der ejer Horne Landbrugsservice ved Faaborg.

Men selv om kunderne ikke har henvendt sig, udvikler han alligevel. For når Michael Christoffersen ser behovet for en maskine eller et redskab, der kan løse jordbrugernes arbejdsopgaver bedre eller billigere, går han i tænkeboks for at finde løsningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har Horne Landbrugsservice udviklet sig siden Michael Christoffersen som 23-årig startede sin virksomhed med tilbud om service til landbrugsmaskiner.

- Det er fire år siden, og jeg er i stigende omfang gået over til at konstruere nye maskiner til jordbrugere, frugt- og bæravlere eller producenter, fortæller han.

De mange idéer er han i færd med at omsætte til en maskinserie til jordbrugere og plantageejere.

Fornemmelse for nicheproduktion

Michael Christoffersens opfinderlyst fik ham til at konstruere et nyt ballegreb til frontlæssere. Med ballegrebet kan man køre lovligt på landevejen, fordi det spidse gaffelgreb kan slås op i lodret stilling, når der ikke er last på grebet. Det kan ske hydraulisk eller mekanisk.

Vælger landmanden ballegrebet med hydraulisk opklap, kan han også køre med storsække til for eksempel gødning. Hydraulikken betjenes inde fra traktorkabinen. Vælger man den billigere mekaniske løsning slås ballegrebet op med et snuptag og fastgøres med en bolt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ballegrebet er udviklet til at være en sikker, økonomisk og holdbar løsning, siger Michael Christoffersen.

Nye redskaber som eksempelvis ballegrebet sælger han også gennem andre forhandlere, mens han beholder eneforhandlingen af en række maskiner til planteavlere, fordi der ligger et stort udviklingsarbejde bag.

- Nogle maskiner er udviklet til masseproduktion til landbruget, mens andre er udviklet til én kunde, siger han.

Michael Christoffersen har blandt andet udviklet en markeringsmaskine til jordbær i højbed, en sprøjtemaskine til frugtplantager og et plukketog til æbleplantager.

- Inden for bær og frugt er der ikke udviklet nok maskiner og redskaber, som er til at betale. Det marked vil jeg gerne udvikle og servicere, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pakker værkstedet ned i servicevognen

Hos Michael Christoffersen behøver kunden ikke bestille flere maskiner af samme slags for at det kan svare sig. Man kan nøjes med at bestille en enkelt model.

- Det begynder som regel med kontakt til en kunde, som ønsker en speciel maskine, fortæller han.

For nylig ringede en planteskole og bad om at få lavet en maskine, der kan sprøjte første klasses allétræer, hvor barken ikke må ridses og sprøjtegiften heller ikke komme i kontakt med stammen. Sprøjten findes ikke, og den opgave er Michael Christoffersen nu gået i gang med at løse.

- Men det kan for eksempel også være en ribsdyrker, som gerne vil have bygget sin skårlægger højere og lavet den om til bredere drift, fordi den skal bruges som sprøjtemaskine i en ribsplantage, forklarer Michael Christoffersen.

- Når den slags opgaver kommer, pakker jeg halvdelen af mit værksted ned i servicevognen og kører hen til kunden og bygger maskinen om til formålet, siger Michael Christoffersen, der oprindelig er uddannet som traktormekaniker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nødt til at satse

Forkærligheden for at svejse fornægter sig ikke. I montagehallen på Hornegyden 6 er en stålsilo til tørfodringssystemer ved at tage form.

- Siloåbningen er konstrueret således, at den passer til skovlen på landmandens minilæsser, og de indvendige vinkler er udregnet, så foderet ikke bliver hængende på siloens sider, forklarer han.

Når Michael Christoffersen konstruerer, laver han mange forsøg og derfor er der smidt meget ud på jernstakken de seneste fire år.

- Det kan ikke undgås, når jeg udvikler redskaber og maskiner, som ikke findes i forvejen. Man er også nødt til at satse, siger han med et smil.

- Men mit plukketog til æbleplantager, der kan køre inde mellem træerne, solgte jeg tre eksemplarer af på maskinudstillingen i Årslev i maj - og så er det hele arbejdet værd, fortæller han.