Der er verdenspremiere, når Agco Danmark kan præsentere sine to nye Massey Ferguson-mejetærskerserier på LIB 2004.

I skrivende stund er det kun muligt at omtale teknikken bag de fem nye modeller, mens navnene endnu ikke er offentliggjorte. Men det ligger helt fast, at der er tale om rystermaskiner, som er fremstillet i et samarbejde med italienske Argo Group.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Fendt udstiller Agco Danmark udelukkende traktorer, og her er der udover en række brugsmæssige forbedringer også kommet et GPS-baseret system til selvstyring med på udstyrslisten. Dette system blev for kort tid siden introduceret for pressen, og er endnu ikke ude på markedet, men det vil kunne ses på LIB 2004.

Både Fendt og Massey Ferguson har en række traktorer, som egner sig til kommuner, ejendomsselskaber og andre brugere af mindre traktorer med på messen. Massey Ferguson viser også plæneklippere samt AgTV til terrænkørsel.

Den enkle og økonomiske

De to nye serier af mejetærskere fra Massey Ferguson, som har verdenspremiere på LIB 2004, ligner ikke hinanden ret meget.

Den ene serie er konstrueret til at være særdeles økonomiske og alsidige maskiner, hvor de to mindste modeller har fem rystere, mens den største har seks rystere.

På denne serie kan de to mindste monteres med skæreborde fra 16 fod (4,2 meter) til 20 fod (6,0 meter), mens den største kan monteres med 16 til 22 fod (6,6 meter) skæreborde. Vindetrækket på skærebordene er med mekanisk variator, og reversering af såvel skærebord som elevator sker også mekanisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skærebordene har i øvrigt automatisk kontrol af stubhøjden og autolevel som ekstraudstyr, der kan monteres af forhandleren.

Tærskecylinderen har en diameter på 0,6 meter, og bredden er 1,34 meter på de to mindste, mens den tilsvarende er 1,60 meter på den største. På de to mindste kan cylinderhastigheden reguleres mellem 380 og 1.210 omdrejninger pr. minut, mens den tilsvarende kan reguleres fra 430 til 1.310 omdrejninger på den største model.

Motorkraften kommer i denne serie fra en Iveco-motor på 5,8 liter, der på den mindste model yder 220 hestekræfter, mens de to største modeller har motorydelser på 255 hestekræfter. Fremdriften er hydrostatisk med tre gear.

Korntanken rummer på de to mindste modeller 7.000 liter, og tømmehastigheden er 85 liter pr. sekund i en højde på 4,2 meter.

Den avancerede med udstyr

Den anden nye mejetærskerserie fra Massey Ferguson er karakteriseret ved at kunne høste alle typer afgrøder under alle forhold. For at leve op til dette krav er den som standard udstyret med roterende kerneudskiller i kombination med en elektrisk justerbar tærskebro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med den aktive halmfører, som er standard på begge serier, giver den roterende kerneudskiller en højere kapacitet under vanskelige høstforhold. Hvis det er gode høstforhold, kan kerneudskilleren drejes op over tærskebroen og fungere som en ekstra halmfører. Det giver mulighed for at øge såvel kapaciteten som kvaliteten af den høstede afgrøde, der føres til korntanken.

De to modeller i den mere avancerede serie har begge motor fra Sisu Diesel, som også er ejet af Agco Corporation med hjemsted i USA. Disse motorer kendes blandt andet fra flere Massey Ferguson-traktorer. På den mindste model er motorydelsen 275 hestekræfter og på den største 305 hestekræfter.

Skærebordene er identiske med dem, der fås til den anden nye serie, idet begge modeller i den mere avancerede serie kan køre med skæreborde op til 22 fod.

Den mindste af disse maskiner har fem rystere, mens den største har seks rystere. For begge serier gælder, at de har Powerfeed indføring, som giver en ensartet indføring mellem skærebord og indføringselevator.

Autolevel er et ekstraudstyr, som begge modeller kan udstyres med. På skråninger med sidehæld kan der udlignes med op til 20 procent, og ved op- samt nedkørsel med otte procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På standardmodellerne rummer korntanken 9.000 liter og på autolevel-modellerne 8.200 liter.

Kører lige med præcision

Hos Fendt er sporfølgersystemet Auto-Guide en nyhed, der er baseret på den mest moderne GPS-teknologi. Systemet, der vises på LIB 2004, betjenes via en ekstra terminal i kabinen.

Når det har fået besked på fra hvilken side i marken, der skal startes, og arbejdsbredden på det efterspændte redskab er indkodet, er systemet i stand til at styre traktoren i snorlige træk op og ned ad marken.

Systemet er anvendeligt til alt lige fra udbringning af kalk og gylle over harvning og til såning. Fendt tilbyder systemet i to varianter, der bortset fra præcisionen, stort set er identiske.

Standardversionen har en præcision på plus/minus 15-20 centimeter, mens den lidt dyrere version arbejder med en nøjagtighed på kun fem centimeter på hver side af den planlagte linie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over indkøbsprisen på udstyret skal brugerne regne med en årlig licens for at benytte satellitsignaler.

Ved brug i marken er der på skærmen en fin guidning af traktoren til næste spor, og blot traktoren vender nogenlunde i den rigtige retning og er inden for et par meter til sporet, kan føreren låse traktoren fast på sporet, slippe rattet og lade den automatiske styring tage over.

Under kørslen op ad marken slipper føreren for at skulle koncentrere sig om at følge et markørspor eller holde fuld arbejdsbredde med eksempelvis en bred harve. Tager føreren fat i rattet, kobles det automatiske system øjeblikkelig fra og tager først over igen, når der trykkes på en kontakt.

Auto-Guide kan leveres sammen med traktorer i 700-, 800- og 900-serierne. På LIB 2004 vises systemet på en Fendt 818 Vario TMS.

Nyt software til TMS

På 2005-modellerne introducerer Fendt en ny Variotronic 4 software i Vario TMS-modellerne, som giver føreren mulighed for selv at bestemme, hvor langt traktoren skal gå ned i motoromdrejninger, når belastningen falder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Føreren kan også programmere inden for hvilket interval, motoren skal arbejde, når der eksempelvis anvendes pto-drevne redskaber.

Nyt er også luftaffjedring af kabinen på Vario 700-, 800- og 900- serierne. I Danmark bliver luftaffjedring standard på den store 900-serie, mens det bliver ekstraudstyr på 700- og 800-serierne.

Luftaffjedrede kabiner kendes allerede fra lastbiler, og affjedringen til Fendt- traktorerne leveres af ZF Sachs, som er en af de store producenter af affjedringssystemer til både person- og lastbiler.

Fendt har fra den kommende sæson udvendig betjening af to hydraulikventiler på Vario 800- og 900-serierne.

Før føreren forlader kabinen, skal han på Varioterminalen vælge hvilken ventil, knapperne på venstre bagskærm skal betjene. Systemet er tænkt anvendt, når et redskab skal monteres på traktoren, og der anvendes enten hydraulisk topstang eller støttefod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som noget nyt viser Fendt også en 412 Vario med Fendt-frontlæsser, som er monteret på fabrikken. Vælger man denne originale løsning, har den en meget fornuftig pris.

De store og trinløse

Massey Ferguson er trådt ind i superligaen for traktorer med trinløs transmission med introduktionen af MF 8400-seriens fire modeller. Der er tale om traktorer, som har maksimale ydelser fra 235 til 315 hestekræfter og momentreserve på op til 35 procent. Med disse traktorer på markedet er Fendt og Massey Ferguson de eneste, som kan tilbyde traktorer med trinløs transmission og så stor motoreffekt.

Motorerne i MF 8400-serien er fra Sisu Diesel, og de er alle sekscylindrede.

Transmissionen i disse traktorer kalder Massey Ferguson Dyne-VT med Power Control. I marken betyder det hastigheder, der trinløst kan varieres fra 0,03 til 28,0 kilometer i timen frem og fra 0,03 til 16,0 kilometer i timen bak. På landevej går hastighederne tilsvarende fra 0,03 til 40 kilometer i timen og fra 0,03 til 38,0 kilometer i timen.

Liften kontrolleres elektronisk i et såkaldt Lukket Center Load Sensing-system, der har en række fordele ved markarbejde og transport så som højde-/dybdekontrol, hurtig jordsøgning og støddæmpning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den maksimale løftekraft er 10,5 ton for alle fire modeller, og ydelsen på olieudtagene er maksimalt 150 liter pr. minut med et tryk på 200 bar.

Til græs, veje og fortove

For såvel Fendt som Massey Ferguson udgør de mindre traktorer et væsentligt markedsområde, hvor kunderne er kommuner, ejendomsselskaber og entreprenører.

Hos Fendt er det 200- og 300-serierne, som især er interessante hos disse kunder. Tilsvarende er det MF 2400 og MF 3400, som er interessante hos Massey Ferguson.

Massey Ferguson viser også plænetraktorer på LIB 2004, og til brug i såvel landbruget som andre steder viser man teleskoplæsserne i MF 8900-serien. Disse teleskoplæssere fik i sommeren 2004 en opgradering, hvor der især er lagt vægt på bedre ydelse og førerkomfort.

Butiksvarer og reservedele på standen

Agco Danmark sælger via sine forhandlere tøj og modeller af maskiner. På LIB 2004 vil man kunne se et godt udpluk af disse ting, som også sælges under udstillingen. I det daglige ude hos forhandlerne kaldes dette koncept Agco Shoppen.

På Agco-standen kan man desuden se et udvalg af originale reservedele samt høre om, hvordan forhandlerne håndterer forsyningen med reservedele.

MF 8480 traktor

MF 7495 traktor

MF 6499 traktor

MF 6480 traktor

MF 5455 traktor med frontlæsser

MF 3435 traktor

MF 2440 traktor

Fendt 209 traktor

Fendt 412 traktor med frontlæsser

Fendt 716 traktor

Fendt 818 traktor med tre furet MF-frontplov

Fendt 930 traktor

MF 8947 teleskoplæsser

MF 7274 Xeria mejetærsker med 25 fod skærebord

MF ???? ???? mejetærsker med verdenspremiere

MF model PF skærebord, der er gennemskåret

MF 185 bigballepresser fra fabrikken i Hesston, USA

MF AgTV

MF plæneklippere

MF vendeplov med fem furer

MF 7495 traktor

MF 7480 traktor

MF 6485 traktor

MF 5455 traktor

Fendt 412 traktor

Fendt 716 traktor

Fendt 818 traktor