Abonnementsartikel

Brugen af sæd af Belgisk Blåhvidt Kvæg (BBK) til inseminering i Kvægavlsforeningen Dansire er siden 1. juli 2004 steget med over 25 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Det skriver Landsforeningen for Belgisk Blåhvidt Kvæg i Danmark, der i sommer udgav en jubilæumsbog og arrangerede en udstilling om krydsningstyrekalve på Landsskuet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Op til landsforeningens 25 års jubilæum 10. november 2004 er foreningens aktiviteter præget af jubilæumsbogen, der gennem en række analyser og artikler dokumenterer racens overbevisende kvaliteter i krydsningsproduktionen samt af udstillingen af krydsningsdyr på Landsskuet, udtaler gårdejer Holger Bolvig Nielsen, der er formand for Landsforeningen for Belgisk Blåhvidt Kvæg i Danmark.

- Fremgangen i insemineringstallene kommer ikke bag på os. Men stigningen overstiger vores forventninger. Der er ingen tvivl om, at inseminering med BBK er en god løsning til de malkekøer, som mælkeproducenten alligevel ikke ønsker at tillægge avlsdyr på. Det dokumenterer resultaterne i jubilæumsbogen med al ønskelig tydelighed, siger Holger Bolvig Nielsen.

Sammenlignet med renracede tyrekalve øger BBK klassificeringen hos RDM med 3,5 enheder for form og giver 13 procent større nettotilvækst.

- Hos SDM og Jersey er der tale om mere end en fordobling af klassificeringen og en stigning i nettotilvæksten på 15 procent hos SDM og 42 procent hos Jersey, siger Holger Bolvig Nielsen.

For at tilbyde kvægbrugerne et større udbud af sæd har landsforeningen suppleret udbuddet af BBK-sæd med importeret sæd af to afprøvede tyre fra Belgien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Belgisk Blåhvidt Kvæg er ifølge Holger Bolvig Nielsen den tredje mest brugte kødkvægsrace til inseminering i Danmark – kun overgået af Limousine og Simmental.