Abonnementsartikel

Regeringen letter jordskatterne. Det er en følge af det netop indgåede finanslovsforlig.

- Regeringen lever op til sit løfte i regeringsgrundlaget og letter jordskatten i takt med, at EU"s landbrugsstøtte reduceres. Det er jeg meget tilfreds med, siger Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge forligsteksten lettes jordskatten med 168 millioner kroner - et beløb, der på kronen svarer til det beløb, landbruget mister, når landbrugsstøtten skæres ned med tre procent.

- Jordskatten pålægger danske landmænd udgifter, deres konkurrenter i udlandet er forskånet for - så denne lettelse vil klart forbedre dansk landbrugs konkurrenceevne, siger Peter Gæmelke.

Han peger dog på, at skattelettelsen skal ses i lyset af, at stigende jordpriser øger jordskatterne med cirka 20 millioner kroner - og at en række kommuner for nylig har hævet grundskyldspromillen.

Landbrugsraadet er også godt tilfreds med andre dele af finansloven - ikke mindst det brede forskningsforlig, der fordeler 4 milliarder kroner til forskning frem til 2008.

- Med forskningsforliget kan forskningen på hele landbrugs- og fødevareområdet styrkes, siger han. Samtidig viser forliget, at der er bred opbakning til at sætte forskning i fødevarer og sundhed, miljø, fødevaresikkerhed og økologi i højsædet - og det har vi længe ønsket os. Det er dog en streg i regningen, at medicinområdet bliver blandet sammen med forskningsprogrammet inden for kost, sundhed og livsstil. En klokkeklar satsning på forebyggelse ville have løftet niveauet, siger Peter Gæmelke.