Abonnementsartikel

De svenske mælkeproducenter risikerer at havne i en ond spiral med lukning af bedrifter, så erhvervet ikke kan opretholde den nødvendige mælkeproduktion. Det vil i sidste ende ramme forbrugerne, fordi produktionen flytter ud af landet.

Det mener Hans Ingvar Ekberg, svensk mælkeproducent og bestyrelsesmedlem i Skånemejerier, der nu maner nu til besindighed om de faldende mælkepriser, som han mener truer erhvervet og mælkeproducenternes overlevelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Presses vi alt for hårdt på mælkeprisen, kan mælkebranchen komme i samme situation som den svenske svinebranche kom i 1990’erne – for mange slagtninger og for få dyr, siger Hans Ingvar Ekberg til ATL.

Han var tidligere svineproducent, men omlagde derefter til mælkeproduktion på grund af den svenske svinekrise i 1990’erne:

- Dengang måtte vi svineproducenter høre, at det ikke var noget problem at presse omkostningerne for at kunne konkurrere med importeret svinekød. Men presset gjorde, at vi mistede produktion, og det blev skæbnesvangert for svineproduktionen, siger han.

Svineproduktionen blev mindre, og der var for mange slagtninger.

- Resultatet er, at vi i Sverige mistede 25 til 30 procent af svineproduktionen de seneste 10 år, forklarer Hans Ingvar Ekberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at en lignende situation meget nemt bliver resultatet for dagens mælkeproducenter. Derfor gælder det om at finde en strategi til at nå forbrugerne med kvalitetsprodukter frem for kun at vurdere en bedrift efter, om den kan producere mælk for 2,50 svenske kroner pr. liter mælk.

Det kan langt fra alle svenske bedrifter og ikke hele tiden, fordi landmændene arbejder med køer, som for eksempel kan blive syge.