For mere end 100 år siden plantede Joseph Theodore Barenbrug frøet til det, der i dag er en milliardforretning målt i danske kroner. Hollandske Barenbrug var en pioner inden for græsfrø. Han så muligheder i at behandle græsfrø med stor professionel omhu og dermed gøre det til et forretningsområde.
Fagfolk i den grønne branche ved bedre end nogen anden, at græs ikke bare er græs, og det skyldes, at et græsfrø ikke bare er et græsfrø. Ifølge Barenbrug er der mere end 8.000 sorter af græs på verdensplan, og selv om de kan se ens ud mange af dem, og måske er beslægtede i en eller flere henseender, så kan egenskaberne eksempelvis i forhold til slidevne og modstandsdygtighed overfor tørke være meget forskellige. Derfor gælder det for Barenbrug om at kunne levere græsfrø i høj kvalitet til det rette formål.
Barenbrug Gruppen har 24 datterselskaber i 14 lande fordelt på seks kontinenter. De i alt 525 medarbejdere på verdensplan producerer årligt 70.000 tons græsfrø, og en ikke uvæsentlig andel af dem fremkommer via Barenbrugs danske afdeling, der har hjemme i Tinglev i Sønderjylland. Her modtages og renses græsfrø
Til fælles gavn
Indtil for to år siden rensede Barenbrug ikke selv græsfrø i Danmark, men det blev de ifølge avlschef Poul Sejersen nødt til.
- Før blev frøene renset på Wedellsborg eller kørt fra Danmark til Holland til rensning, og da produktionen var voksende, var det en meget bedre forretning selv at bygge et anlæg i Danmark, forklarer avlschefen.
Det komplette renseri blev leveret og bygget op af DAMAS i 2009. Den tredje sæson er således gået i gang, og faciliteterne med 6000 kvadratmeter under tag på den cirka fem hektar store grund har vist sig at være en god investering.
- Ved at have vores eget anlæg i Danmark har vi sænket vores omkostninger, og det er til fælles gavn for vores kunder og os selv, siger Poul Sejersen.
Med kunder mener han forhandlerleddet, som varetages eksternt. Eksempelvis forhandles Barenbrugs produkter i Danmark af salgsfirmaet Semenco AS i Vildbjerg ved Herning. Herfra sælges græsfrøene til blandt andet danske golfbaner, fodboldbaner, haver og parker.
- Vi renser frøene, så det færdige produkt passer til det formål, det skal opfylde, siger Poul Sejersen.
Herhjemme er eksempelvis banerne hos Stensballegaard Golf ved Horsens anlagt udelukkende med Barenbrugs frø. Dog forskellige sorter. Det amerikanske golfmagasin Golf Inc. kårede anlægget til verdens bedste nyanlagte bane i 2010.
Uden for Danmarks grænser bidrog Barenbrugs frø til etableringen af flere fodboldanlæg under VM i fodbold i Sydafrika 2010. Det har siden banet vejen for grundlæggelsen af et Barenbrug datterselskab i Sydafrika, der skal producere, teste og markedsføre græsfrø til det sydlige Afrika.
Det olympiske stadion Fuglereden i Beijing fra OL 2008 er også forsynet med græs fra Barenbrug.
Fjerner urenheder
Helt konkret modtager Barenbrug Danmark ApS græsfrø fra avlere i herhjemme, som de har en kontrakt med. Det er typisk fra landmænd, som dyrker arealer fra 25 hektar og op.
- De tørrer selv deres frø og opbevarer dem, indtil vi skal bruge dem. Frøene bliver løbende leveret til os, siger Henrik Thisgaard, som står for den daglige drift af Barenbrugs afdeling i Tinglev.
Denne januardag har det sønderjyske anlæg modtaget to lastbiltræk med frø. Anlægget kan rense 1-4 tons frø i timen afhængigt af arten og råvarens beskaffenhed.
Selve renseforløbet er en avanceret proces, som også indebærer et par forretningshemmeligheder, som selvsagt ikke kan komme frem her. Grundlæggende gælder det om at rense alle urenheder væk, så frømængden i den sidste ende er ren og ensartet. Dermed opnås den ønskede vækst, når frøene sås.
Operationen af anlægget indebærer en meget stor påpasselighed i forhold til renhed. Siloer, skakter mv. er forsynet med trykluft, som effektivt kan tømme systemet for frørester og snavs, - og rengøres ligeledes med støvsugning inden den næste levering ankommer.
Slutteligt pakkes frøene i sække indeholdende cirka 1000 kilo, og er derefter klar til levering.
Klimatestes
- Vi kan levere hvidkløver, stivbladet svingel, strandsvingel, rødsvingel, engsvingel, hundegræs, engrapgræs og forskellige typer af rajgræs. Nogle sorter giver høje frøudbytter, mens andre har bedre egenskaber i brugsleddet. Alle frøproducenter håber at finde en sort, som har de bedste egenskaber fra hele paletten, og det er derfor, at der afsættes kolossale summer i branchen til forædling. En af de mange ting, vi fokuserer på, er, hvordan en græsart klarer sig i forskellige klimazoner. Den skal være testet i et klima, som passer med det sted, den skal sælges, siger Poul Sejersen.
Frø fra Barenbrug Danmark ender typisk i Holland, Frankrig, USA, Luxemburg og England. Faktisk er Danmark som land en stor spiller på frømarkedet, fortæller Poul Sejersen:
- Det er også derfor, det var attraktivt for os at etablere os i Danmark. Vi har et godt klima og gode jordtyper til græsdyrkning. Samtidig har landmændene en god viden om og stor erfaring med græs.
At Danmark spiller en vigtig rolle hos Barenbrug, fremgår af en udtalelse fra Frank Barenbrug, bestyrelsesmedlem i Royal Barenbrug Group, til grønteknik.dk i sidste måned:
- Vi har valgt at flytte en større andel af vores frøproduktion til Danmark og vil i fremtiden investere endnu mere i vores danske afdeling.
Seriøs branche
Sidste år nåede omsætningen i Barenbrug Gruppen cirka 160 millioner Euro, hvilket svarer til cirka 1,2 milliarder danske kroner. Omsætningen udgør for langt størstedelen produktionen af græsfrø. Dertil kommer andre aktiviteter i Barenbrug Gruppen.
Det er bestemt ikke småpenge, men det understreger blot, at branchen for græsfrø er et seriøst forretningsforetagende, som bliver taget meget alvorligt af den hollandske koncern.