Abonnementsartikel

- Dansk lov tager allerede højde for adskillige af de forslag, som fire partier fremsætter i Folketinget tirsdag 7. december, siger Landsudvalget for Svin.

- En række elementer i et forslag til bedre velfærd for søer og pattegrise i dansk svineproduktion fra SF, de radikale, socialdemokraterne og Enhedslisten er allerede indarbejdet i dansk lovgivning, siger formanden for Landsudvalget for Svin, gårdejer Lindhart B. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det undrer mig, at partierne ikke har læst bedre på lektien, før de besluttede at fremsætte deres forslag. For eksempel er det allerede vedtaget og udmøntet i en bekendtgørelse, at landmændene skal sørge for at have sygestier til behandling af syge dyr.

- Danmark har også den skrappeste lovgivning i EU om kupering af haler. Endvidere er der i lovgivningen også taget højde for, at søer, smågrise og slagtesvin skal have adgang til beskæftigelses- og rodemateriale samt redebygningsmateriale.

- På den baggrund kan de fire partiers forslag godt virke som et slag i luften, siger Lindhart B. Nielsen.

Ifølge partiernes forslag skal der dagligt tildeles mindst et halvt kilo halm pr. so. Det nuværende lovkrav siger "tilstrækkelig mængde halm".

- Ingen ved i dag, hvad der er den rigtige mængde halm pr. so. Det må mere forskning afklare. Som det er nu, vil et halvt kilo nogle steder være for lidt, andre steder for meget. Det afhænger af landmandens staldsystem. Man skal passe på med at lave regler så firkantede, at de måske slet ikke kan fungere i virkeligheden, siger Landsudvalgets formand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lindhart B. Nielsen afviser kategorisk, at de drægtige søer sulter. Gældende lov stiller krav om mæthedsgivende foder, siger han:

- Landsudvalget har ikke fundet positive effekter af grovfoder i de forsøg, der er gennemført. Tværtimod er halm det eneste grovfoder, der både giver mæthed og er driftssikkert - og samtidig reducerer forekomsten af mavesår, tilføjer han.

Landsudvalgets formand understreger, at svinesektoren løbende omsætter ny viden til praksis i staldene, både af hensyn til dyrevelfærd og lavere miljøbelastning.