Abonnementsartikel

Hvis fusionen med Campina og Arla falder på plads, bliver der ændret i kapitalforholdene

Hidtil har hele egenkapitalen i Arla Foods været ufordelt bortset fra de personlige konti, der blev etableret i forbindelse med fusionen mellem Kløver Mælk og MD.

Disse konti er for Kløver Mælks vedkommende allerede udbetalte, mens de tidligere MD-andelshavere stadig får penge udbetalt frem til og med regnskabsåret 2007/08.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med udsigt til en kommende fusion med hollandske Campina, som har 25 procent af sin egenkapital noteret på navn, kan det komme på tale at etablere en eller anden form for personlige konti for de danske og svenske andelshavere.

Hvordan det teknisk set kommer til at ske, er helt uafklaret. Men forberedelsen til en sådan situation er sat i gang med etablering af den såkaldte dispositionskonto.

Af de fem øre, der er aftalt til konsolidering, er de to øre indsat på denne konto, som senere kan sættes på navn, såfremt repræsentantskabet beslutter det. I alt blev der indsat 124 millioner kroner på denne konto.

- Vi ved ikke, hvordan det kommer til at ske, siger Knud Erik Jensen.

Kører med leveringsrettigheder

Campina, der har 6.508 andelshavere i Holland, 2.421 i Tyskland og 71 i Belgien, bruger leveringsrettigheder til at sætte 25 procent af egenkapitalen på navn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et lignende system har været foreslået af Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter som et system, Arla Foods kunne anvende.

Men hidtil har tanken været afvist.

På et andet punkt adskiller Campina sig også, idet selskabet ikke udbetaler en kontant sum i efterbetaling. I stedet udsteder selskabet obligationer, som forrentes. Producenterne kan også vælge at sælge obligationerne tilbage til selskabet til en fastsat kurs, der er under 100.