Abonnementsartikel

Siden 1984 har AgroSoft udviklet løsninger til landbrugssektoren med stor succes - fremgangsmåden har været hurtige opdateringer og løbende tilbagemeldinger fra brugerne

Fleksibilitet er et nøgleord for Morten Rasmussen i mere end en forstand. I 20 år har han stået i spidsen for sit firma, AgroSoft, der udvikler it-løsninger til specielt svinesektoren. Et af virksomhedens programmer, WinSvin, er kendt både herhjemme og i udlandet, som tidligt fik øjnene op for AgroSofts løsninger.

- De første programmer blev solgt i Danmark i 1984, mens landmænd fra Finland købte vores programmer allerede fra 1985, fortæller Morten Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger netop på et fleksibelt program, som årsagen til, at AgroSofts produkter har vundet så stor udbredelse.

- Fra første færd har vores programløsninger været programmeret til flere sprog, hvilket har gjort det lettere at sælge dem i udlandet, forklarer Morten Rasmussen.

Fleksibiliteten kommer også til udtryk ved, at der løbende kommer nye opdateringer til programmerne, så der er flere funktioner, som landmanden kan benytte.

- Vi plejer gerne at sige, at der kommer større opdateringer til programmerne en til to gange om året, siger han.

Har bygget nyt domicil

AgroSoft har siden 1995 været bosiddende på Morten Rasmussens private bopæl øst for Tørring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i takt med mere og mere komplekse opgaver og flere kunder i butikken er der ikke længere plads til de i alt 11 ansatte.

MaskinBladets udsendte kan ved selvsyn konstatere, at det kniber med plads for medarbejderne. Fire-fem små arbejdspladser er der plads til på 1. salen, der er på omkring 40 kvadratmeter. I stueplan er der plads til yderligere fire ansatte. De kan dog ikke prale af mere benplads.

Udflytningen til nye lokaler i Tørrings industrikvarter er sket pr. 1. december. Lokalerne er på 350 kvadratmeter og rummer nye muligheder.

- Vi bliver mere fleksible med vores nye lokaler, hvor der blandt andet bliver plads til, at vi selv kan holde kurser i brugen af programmerne frem for, at vi skal ud og leje lokaler på en bestemt lokalitet, forklarer Morten Rasmussen, der mener, at de nye lokaler også vil betyde endnu bedre forberedte medarbejdere forud for kursusaktiviteter.

Baggrunden for flytningen skyldes ifølge Morten Rasmussen også, at han tror på fremtiden og ser yderligere muligheder for vækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det store udland

Markedsandelen hos AgroSoft er fortsat voksende ikke bare i udlandet, men også herhjemme.

- De seneste par år er vores markedsandel i Danmark vokset. Vi har fået flere kunder og endnu mere at se til, siger han.

- Vi har løbende implementeret løsninger, som vores konkurrenter først nu er undervejs med. Desuden mener vi, at vi har fat i 90 procent af fremtidens landmænd; landmænd, som også er erhvervsdrivende på lidt længere sigt, siger han.

Selv om Morten Rasmussen bedyrer, at udlandet som aftager af hans programmer ikke var inde i billedet fra starten, er aktiviteterne i udlandet betydelige.

- Vi har datterselskaber i Storbritannien, Polen og Finland og har salgsaftaler i lande som Sverige, Norge og Ungarn. I mindre målestok sælger vi direkte til kunder i Spanien, Tyskland, USA og Canada, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Rasmussen ser en fremtidig vækst specielt i landene uden for EU.

Arbejdet med udenlandske markeder kaster ofte nogle gode idéer af sig.

- Det er en fordel at være til stede på markeder i andre lande, hvor der er flere udbydere af produkter som vores. Jo flere, der er på det enkelte marked, jo mere feedback får man også tilbage fra brugerne, vurderer Morten Rasmussen, der har inddraget brugerne til løbende at teste nye funktioner i programmerne.

Fremtidens produkter

Hvilke nye faciliteter, landmænd skal forvente fra AgroSoft, er svært at vide.

- Det er meget et spørgsmål om, hvordan produktionen udvikler sig i fremtiden. Men vi vil nok fremover se en sammenkobling mellem produktionsdata og foderleverandører og slagterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men som det er i dag, mener vi, at vores løsninger, der er resultatet af 20 års udvikling, er dækkende, siger Morten Rasmussen.

Han ser dog en udviklingen i retning af nemme, håndholdte løsninger.

- Landmænd vil gerne have, at tingene, som skal registreres, er enkle og simple at benytte. Desuden skal landmanden huske, at han ikke tjener penge på at foretage registreringer af sine dyr, men gør det ved at foretage en opfølgning og analyse af tallene, siger han.

Se kollegaer over skulderen

En af de seneste faciliteter, som AgroSoft har udviklet, er en mulighed for landmænd, der ønsker at sammenligne nogle af deres nøgletal med andre producenter.

- Vi har åbnet op for, at en gruppe på typisk 5-10 svineproducenter viser deres data frem for hinanden. Derved får de i modsætning til E-kontrol sat navn på andre producenter. Derved kan de tage kontakt til hinanden, hvis de vil spørge om, hvordan de er kommet frem til bestemte resultater, forklarer Morten Rasmussen. Foto1