Abonnementsartikel

- Det fungerer bare, mener Michael Galsgaard, der de seneste tre år har brugt en sammenklappelig rotorharve med luftudsåning til reduceret jordbearbejdning på flere hundrede hektar jord

Rotorharven klarer hvert år flere hundrede hektar reduceret jordbearbejdning i den stive lerjord i Thy.

Tempoet under udsåning er fire-fem hektar i timen, når såbedet er af almindelig kvalitet. Og bortset fra sliddele har svineproducent Poul Poulsen ikke haft udgifter på Kuhn rotorharvesættet med luftudsåning, der de seneste tre år er blevet brugt til raps, hvede og byg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rotorharven har en anden stor fordel, mener Michael Galsgaard, der står for markarbejdet hos Poul Poulsen på gården ved Hurup:

- Den er sammenklappelig. Derfor kan jeg nemt flytte mig, når jeg skal skifte jordstykke, fortæller han.

Arbejdsbredden på marken er fem meter, men under transport på landevej fylder harven kun to meter i bredden.

- Rotorharven er god til små jordstykker, fordi den er enkel i funktion og nem at have hængende bag på traktoren, forklarer Michael Galsgaard.

Nem og hurtig udsåning

I dagligdagens arbejde med reduceret jordbearbejdning er der især én ting, han lægger mærke til:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har et utrolig godt udsyn bagud, når jeg kører, fordi rotorsættet er lavt i forhold til traktorens førerhus, siger Michael Galsgaard.

Tidligere pløjede han, men rotorharven med luftudsåning kan bruges på både pløjet jord og til direkte reduceret jordbearbejdning.

- Derfor har vi de seneste tre-fire år sparet meget tid, fordi vi førhen skulle bruge to mand til pløjningen, fortæller han.

Det klarer han nu alene fra en 300 hestes traktor. De mange bakker og den stive jord kræver en kraftig traktor.

- Men på let jord vil man kunne nøjes med en 200-250 hestes traktor, vurderer Michael Galsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kan typisk køre med en hastighed på 10-12 kilometer i timen, fordi det er meget hurtigere at så, når der ikke er pløjet.

- Rotorharven giver et pænere såbed på lerjord, når der ikke er pløjet, fordi der ikke opstår jordknolde, forklarer han.

Såskæret bør være kraftigere

Inde under tværliggeren på rotorsættet sidder 16 roterende dele med to tænder på hver, som kan bearbejde jorden ned i 10-20 centimeters dybde.

Her ligger vedligeholdelsen, for afhængig af jordtype og årstid skal tænderne skiftes.

- De sidder fast med en split, der gør det nemt at sætte nye tænder på. Men så sparer vi omvendt omkostningerne i form af sliddele til på ploven, siger Michael Galsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er dog den ulempe ved rotorharvesættet, at man skal være omhyggelig med bearbejdningen af jorden ved direkte såning for at sikre sig, at eksempelvis halm bliver nedmuldet.

- Det ville være en fordel at kunne lægge mere tryk på såskæret for bedre at kunne få frøene i jorden. Det er vigtigt, at der kommer jord oven på den halm, som bliver nedmuldet, forklarer han.

- Rotorharven er konstrueret til at så i pløjet jord, men såaggregatet burde være kraftigere til direkte såning, mener Michael Galsgaard.:

Boks:

KUHN HR 5003 DR med Venta TF luftsåmaskine

Tekniske data på såsættet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredde:5,00 m

Tandmontering:Fast fit 16

Transportomstilling:Hydraulisk betjent fra traktoren til under 3,0 m

Betjening:Betjeningsboks med styring af 5 funktioner fra førersædet

Tankindhold:1.300 liter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såskær:To-rækket dobbelt skiveskær

Valse:Maxi-tandpakkervalse