Abonnementsartikel

Det kan betale sig. Så kort kan det udtrykkes om hvorvidt en bioethanolfabrik i det sydvestlige hjørne af Sønderjylland kan svare sig.

På en konference mandag 13. december offentliggjorde Sønderjysk Landboforening en rapport, der ser positivt på mulighederne for at etablere bioethanolfabrik i Tønder-området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fabrikken skal producere bio-brændstof primært ud af af hvede

Den producerede ethanol kan blandes i benzin med op til fem procent uden at bilmotorerne skal omstilles. Ethanol har en klar miljømæssig gevinst i form af lavere CO2-udledning.

Fabrik til 725 millioner

Konklusionen på rapporten er, at grundlaget er til stede. Arealerne er disponible i Tønders nordlige del, teknikken er velkendt og kalkulationer viser, at økonomien i projektet hænger fornuftig sammen.

Nu mangler kun de, der vil være med til at finansiere projektet.

Hvis fabrikken bliver opført skal den årligt producere 150.000.000 liter ethanol på basis af 400.000 ton korn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energibranchen skal være drivkraften

Birgitte K. Ahring, professor ved DTU, dokumenterede med en levende gennemgang, at der på lang sigt er en række fordele ved at bruge bio-brændstof.

Hendes opfordring er helt klar: Kom i gang, hellere i dag end i morgen.

Men samtidig manglede hun noget konsekvens: Politikerne bifalder forskning i brug af bio-brændstof - men sidder tungt på bevillingerne, når der skal laves praktiske forsøg, sagde hun.

Hun sluttede med at anbefale, at man starter med et projekt, hvor teknikken er kendt, men med plads til at tage nye landvindinger i brug undervejs.

I Tyskland kan man

Direktør Michael Kuhn, Sauter-gruppen gennemgik de tyske erfaringer: Der er der et stort marked for bio-brændsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sauter-gruppen har allerede investeret i flere store anlæg, der producerer bio-brændstof i form af bio-diesel og -ethanol.

Blandt andet er der senest bygget et raffinaderi, hvor almindelig råolie og bio-brændstof-produktion er integreret.