Abonnementsartikel

Hvorfor flytte alle smågrisene, når man kan nøjes med at flytte soen? Det spørgsmål stillede Sdr. Vissing Staldinventar A/S.

På Agromek præsenterer firmaet en kombineret fare- og smågrisesti, der fremover skal lette svineproducenternes arbejde med flytning og rengøring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med et enkelt greb kan vingerne i farestien vippes op til lodret, og når soen er flyttet, er der tale om en traditionel smågrisesti.

- Når smågrisene kan blive i stien, slipper de for den stresspåvirkning, der er ved flytning, og samtidig er smitterisikoen ved flytningen fjernet.

Sådan lyder meldingen fra Claus Brandt, adm. direktør i Sdr. Vissing Staldinventar A/S i Brædstrup.

Han vurderer, at sundhedstilstanden hos smågrisene vil øges, og for medarbejderne i staldene er der også arbejde at spare.

Når grisene ikke skal flyttes fra farestien til en smågrisesti spares der en gang rengøring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modellen kræver en speciel opbygning af varmesystemet, så det passer til både soen ved faring og til smågrisene. Derfor er det typisk en indretning, der er velegnet i nye stalde.

Ideen til den kombinerede sti kom fra en landmand fra Krogager ved Grindsted. Han efterlyste vinger, der kunne vippes op, så smågrisene ikke skulle flyttes.

Det system udviklede Sdr. Vissing Staldinventar, og i mere end et år har været i brug hos svineproducenten ved Grindsted.