Abonnementsartikel

En ny overfladebehandling sikrer beton i stalde mod skidt, møg og aggressive stoffer

Stalde og andre landbrugsmiljøer udsættes for en lang række stoffer, der både kan være uhygiejniske og direkte skadelige for bygningerne. Men med et helt nyt produkt kan overflader af beton, sten og tilsvarende produkter forsegles, så rengøringen bliver let og ikke mindst effektiv.

På Agromek præsenterer Siolit A/S og TCnano ApS det fælles produkt, som har fået navnet Siolit/TC Nano Agro type FPM 319.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et vandbaseret produkt, der påføres med sprøjtepistol, pensel eller rulle og skal hærde i ét til to døgn. Produktet har fået tre stjerner på Agromek som en europæisk nyhed.

- Produktet forsegler overfladen, så skidt og møg ikke kan sætte sig fast, men i stedet let vaskes bort med vand. Samtidig afviser det syre og ammoniakdampe, der kan angribe jernarmeringen og på lang sigt nedbryde betonkonstruktionerne, siger Christian Jensen, Siolit A/S.

Selv om man kan erstatte de skrappe rengøringsmidler med vand, får bakterier, svampe og andre sygdomsfremkaldende mikrober vanskelige levevilkår. Gennem brug af nano-teknologi er det lykkedes at lave et produkt, der effektivt lukker alle små revner og sprækker, så mikroberne ikke kan få fæste. Men samtidig risikerer man ikke, at overfladen bliver glat at gå på.

Ved hjælp af nano-teknologi kan man arbejde med uhyre små partikler. Partiklerne er op til 100.000 gange mindre end tykkelsen på et menneskehår. På den måde forsegles selv mikroskopiske sprækker.

Til mange overflader

Virksomheden TCnano har udviklet flere typer af nano-teknologiske overfladebehandlinger til eksempelvis rustfrit stål, aluminium, wc-kummer, træ og mange andre materialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Virkningen af overfladebehandlingen afhænger fuldstændig af rengøringen, inden man påfører FPM 319. Korrekt udført holder virkningen i mindst fire år, lover Christian Jensen.

På Agromek 2005 vil TCnano fortælle mere om den forskning og udvikling, der foregår i virksomheden. Siolit og TCnano har i samarbejde allerede markedsført flere nye nano-teknologiske landvindinger i Danmark.