Abonnementsartikel

VengSystem A/S står bag et system, der sigter efter at reducere udgifterne til rensning af staldluften

Kravene om rensning af staldluftens indhold af ammoniak, støv og lugt er et brandaktuelt område, som flere aktører de seneste år har fremvist forskellige løsninger til.

VengSystem, Roslev, har patentanmeldt en metode, der angiveligt reducerer omkostningerne betragtelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mette Veng fra VengSystem forklarer om firmaets produkt, der har fået to stjerner i forbindelse med Agromek:

- Landmanden får en tilladelse til at bygge en ny stald. Der er ikke krav om luftrensning, men han vælger at bygge stalden efter vores princip. Der installeres ingen rensemoduler.

Landmanden vil to år senere bygge en tilsvarende stald, men nu er kravet, at han ikke må påvirke naturen mere, end han allerede gør. Han skal lave en nul-løsning.

- Det gør han ved at bygge den nye stald på samme måde som den gamle. Samtidig indsætter han et luftrensningsmodul i både den gamle og den nye stald. Modulet skal således kun fjerne 50 procent af stofferne i luften og er derfor relativ billig i forhold til at skulle fjerne 100 procent.

- Efter yderligere to år vil landmanden bygge en ny tilsvarende stald. Kravet er fortsat en nul-løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gøres ved at bygge den nye stald med et rensemodul til 67 procents rensning og udvide de to gamle staldes rensemoduler fra 50 procent til 67 procent, hvilket er økonomisk overkommeligt.

Lodret skakt i tagkonstruktionen

Opbygningen af systemet er ifølge Mette Veng enkel:

- Der bygges en lodret skakt i tagkonstruktionen - fra loft til kip. Placeres den, hvor fire staldsektioner mødes, spares der kanaler til luften.

- Luften tilføres i bunden af skakten. Der er ikke tag over skakten, regnvand løber ned i bunden, der er vandtæt. Ventilatorerne placeres på hver sin side af skakten og flytter luften fra staldene til skakten.

- Spjældene mellem kanalen og de enkelte stalde åbner og lukker efter ventilationsbehovet, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Luftrenserne placeres i den lodrette skakt.

- De kan sænkes ned udefra med en kran og er således ikke nødvendige at installere, når stalden bygges. På grund af skaktens højde eksisterer den store volumen, der sikrer, at luften får den tid, en effektiv lugtrensning kræver.

- Skakten laves som en integreret del af bygningen og kan laves billigt af den lokale håndværker, påpeger Mette Veng.

Ingen vindpåvirkning af lugtfilter

Hun fremhæver, at der er yderligere fordele ved løsningen, fordi vindpåvirkningen af et lugtfilter er væk, idet filteret er placeret nede i skakten.

- Der er fortsat tilstrækkelig nødventilation ved strømsvigt, da luftafkastet er højt. Der tages ikke areal væk fra dyrene - installationen foregår udelukkende i tagrummet, forklarer Mette Veng.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Filteret kan udbygges gradvist, så hvis man får et senere krav om luftrensning, vil man kunne vælge dagens teknologi.