Abonnementsartikel

Halebid har været i vælten de senere år. Klimaet i stalden er ifølge Danske Slagterier et af flere forhold, som har betydning for grisenes adfærd.

VengSystem har udviklet en såkaldt halebidspakke, der består af fem produkter og som tilsammen kan identificere klimaet i stalden. Systemet har fået to nyhedsstjerner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved denne identifikation kan halebidsproblemer bearbejdes, så man enten forbedrer klimaet i stalden eller kan sige, at det med stor sandsynlighed ikke er et klimarelateret problem, siger Mette Veng fra VengSystem.

Produkterne i halebidspakken består af VE18 Multisensor, som udstyres med tynde rør, der føres helt ned i næsehøjde i stien, så der måles den samme luft, som grisene indånder i op til ni punkter plus et udepunkt som reference.

- Der måles typisk ammoniak og kuldioxid, men andre gasser kan også måles herunder lugt, efterhånden som lugtfølere bliver tilgængelige, oplyser VengSystem.

Til pakken hører endvidere VE21 infrarød temperaturføler, der placeret over dyrene i flere områder afslører, hvordan de opfatter klimaet, og hvordan deres adfærd er. Følerne fortæller også, om grisene ligger roligt eller er aktive.

VE-Busssen er tredje del af halebidspakken. Bussen gør det ifølge VengSystem muligt at lave et stikprogram, så opsætning og nedtagning af måleudstyr kan foregå hurtigt og sikkert. Dette skyldes de høje spændinger, der arbejdes med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Halebidspakken omfatter desuden VE11 Lugtfugtighedsføler og VE-log, der er et pc-baseret program, som samler alle de ønskede data sammen og gemmer dem.