Abonnementsartikel

Agrodan, der producerer nedfældningsudstyr, ser fortsat en stor interesse for ammoniak som gødning

- Interessen for ammoniak er stadig stor. Og det er fortsat den bedste gødning, mener Herluf Bendtsen fra Agrodan A/S.

Han fremhæver ammoniaks længerevarende gødningseffekt i forhold til andre kvælstofholdige gødninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig er risikoen for udvaskning betydelig mindre med flydende ammoniak, siger Herluf Bendtsen.

Forklaringen er ifølge ham, at kvælstoffet i flydende ammoniak omdannes langsommere til nitratkvælstof end i andre handelsgødninger.

Vanskelig at nedvaske

Flydende ammoniak er en koncentreret gødning med 82 procent kvælstof i form af ren ammoniumkvælstof, der i forbindelse med nedfældningen binder sig til jordkolloiderne. Ammoniumkvælstof skal omdannes til nitratkvælstof inden den kan optages af planterne.

Den langsomme omdannelse til nitratkvælstof ved flydende ammoniak skyldes en stigning i jordens reaktionstal omkring nedfælderspidsen i en periode efter nedfældningen. PH-forøgelse reducerer omsætningshastigheden fra ammonium til nitratkvælstof.

- Det betyder, at kvælstoffet i flydende ammoniak er yderst vanskeligt at nedvaske, vurderer Herluf Bendtsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er bedre til at modstå regn

Konsekvensen af den langsomme omdannelse er, at frigørelsen af kvælstoffet til planterne sker løbende over vækstsæsonen.

- Når marken er gødet med flydende ammoniak, kan den bedre modstå en regnfuld periode uden at kvælstofgødningen går tabt.

- Dermed sikrer man, at gødningskraften er i behold til glæde for planterne og til stor gavn for miljøet, siger Herluf Bendtsen.

Agrodan er leveringsdygtig i nedfældningsudstyr til montering på blandt andet Väderstad, kombiredskaber, roe-såmaskiner og udfører lovpligtige eftersyn på tanke, slager og doseringsudstyr.