Abonnementsartikel

Når management og avl går hånd i hånd, kan sundheden blive rigtig god. Det gælder for alle kvægracer, men hos RDM har man sammen med Alm. Brand og Bovilogisk valgt at sætte særlig fokus på sunde køer.

Tirsdag 18. januar kunne Erik Jepsen, Stadil, således indkassere 1. præmien på ikke mindre end 25.000 kroner som vinder af Alm. Brands Sundhedspris – RDM år 2005. Giver af den flotte præmie var Alm. Brand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og Ernst Leif Nørgaard, Raunstrup ved Viborg, kunne notere sig, at 2. præmien på 5.000 kroner var hjemme, og her var giveren kvægmagasinet Bovilogisk.

For begge modtagere af den fornemme hæder gælder, at de siger, at de ikke gør noget særligt for at have en sund besætning. Men mon ikke det er udtryk for en vis jysk beskedenhed?

I al fald går begge vindere og deres familier meget op i deres RDM-besætninger, og de gør begge noget ud af såvel avl som produktion.

Mange krav til vinderne

Det er helt frivilligt, om man som ejer af RDM-køer og deltager i racens Vinterskue vil med i konkurrencen. Den mulighed havde ejerne af 10 køer valgt, og kravene var skrappe for overhovedet at deltage.

Ydelsen skal være 10 procent over racegennemsnit sidste afsluttede 305 dage og minimum to kælvninger. Hertil kommer pointgivning for levende fødte kalve, celletal, frugtbarhed, holdbarhed og eksteriør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til at bedømme eksteriør havde RDM bedt avlsekspert Morten Kargo Sørensen om at stå for oprangeringen af de 10 køer i ringen i Hal Q på Agromek.

De to vinderkøer kom til at stå på 1. og 3. pladsen, men den samlede 1. plads gik til koen, der kom til at stå på 3. pladsen. Den fik nemlig 50 point mod 45 point til koen, der kom på fløjen med hensyn til eksteriør. Så det hjælper ikke altid nok at se godt ud.

Et traditionelt brug med roer

Hos familien Jepsen, der vil tage sig en fortjent rejse for de 25.000 kroner fra 1. præmien, er der tale om et traditionelt kvægbrug med 70 årskøer og en ydelse på 10.510 kg EKM. Celletallet ligger i niveauet 150.000-200.000.

- Vi gør ikke noget særligt, men er opmærksomme på dyrene i dagligdagen, lyder det fra Erik Jepsen. Sammen med sin hustru Ingrid, en fast medhjæper og med stor interesse fra børnene passer de i fællesskab besætningen.

I avlsarbejdet bliver der brugt insemineringsplan fra Dansire, og der bliver desuden skelet lidt til de egenskaber, som kan forbedres ved at vælge den helt rigtige tyr til den enkelte ko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fodringen består af fire-fem FE græsensilage, tre FE helsædensilage, fem FE roer, kraftfoder, valset korn samt mineraler og kridt.

- Der er tale om kanongodt landmandskab, siger Sten Thalund, der er avlsrådgiver hos Dansire.

Løsdrift og fuldfoder plus kraftfoder

Hjemme hos familien Nørgaard er RDM-besætningen også en stor, fælles interesse for hele familien. Der bliver udstillet på dyrskue og gået op i avl – og det betyder også, at der bliver scoret mange præmier.

Ydelsen de seneste 12 måneder fra de 100 årskøer har været 9.600 kg EKM, og celletallet ligger på 200.000-250.000.

Fodringen i vinterhalvåret består af 11 FE majsensilage, rapskager, sojaskrå, roepiller og kraftfoder i en fuldfoderblanding suppleret med to FE kraftfoder i malkestalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Om sommeren er køerne på græs, og det øger vel sundheden, siger Ernst Leif Nørgaard. Besætningen er også med i Sundhedsrådgivningen, og det er han glad for.Foto1