Abonnementsartikel

Landsudvalget for Byggeri og Teknik stiller skarpt på betydningen af godt arbejdsmiljø på konferencen BygLandbrug

Landbruget er sikkerheds- og arbejdsmiljømæssigt en stor succes.

Statistikken fortæller om en væsentlig reduktion i antallet af ulykker og uheld i de senere år og ingen af de brancher, som erhvervet traditionelt sammenligner sig med, kan fremvise tilsvarende gode resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for succesen er en målrettet og konsekvent indsats for at påvirke holdninger til sikkerhed og arbejdsmiljø hos landmænd og ansatte i landbruget.

Indsatsen består blandt andet af en række kampagnetiltag, eksempelvis etableringen af Landbrugets Sikkerhedsbus og udgivelsen af bogen Traktorfører 05, der gennemgår love, regler og god skik for traktorførere.

Det nyeste tiltag er en traktorførerkampagne, der skal gennemføres i samarbejde med Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord.

Trivsel giver god økonomi

I en del landmænds forståelse er arbejdsmiljø imidlertid kun en blød værdi, der udelukkende skaber omkostninger for gårdejeren.

Den indstilling vil Landsudvalget for Byggeri og Teknik gerne ændre på, og derfor sætter udvalget fokus på området på et af sine temamøder i forbindelse med årsmødet og konferencen BygLandbrug, der finder sted tirsdag 15. marts i ByggeCentrum i Middelfart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal væk fra at tænke på arbejdsmiljø som et nødvendigt onde, der er påtvunget os udefra af myndighederne. At skabe godt arbejdsklima er en integreret del af god ledelse i landbrugserhvervet, siger chefkonsulent Ivar Ravn, Landscentret, Byggeri og Teknik.

På temamødet "Ledelse med succes - godt arbejdsmiljø" er der oplæg fra svineproducent Kent Skaanning og formand for LandboUngdom, Steffen Damsgaard, der taler over emnet: "Sådan får jeg mest ud af medarbejderne".

Temamødet afsluttes med en paneldiskussion, hvor blandt andre beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og viceformand i Dansk Landbrug Gert Karkov debatterer under overskriften "Det gode arbejdsmiljø - sådan".

- Temamødet skal være med til at understrege, at godt arbejdsmiljø ikke alene er vigtigt rent fysisk for den enkelte landmand og hans medarbejdere.

- Det er også af utrolig stor betydning for erhvervets image, og endelig er det en kilde til forbedret drift, der i den sidste ende vil kunne ses på bundlinien, siger Ivar Ravn.