Abonnementsartikel

Øst- og Centraleuropa samt Rusland trækker endnu flere danske landbrugsmaskiner i 2005, forudser Günther Løkke, formand for Danske Landbrugsmaskinfabrikanter

Det er svært at finde pessimismen hos Günther Løkke, formand for Danske Landbrugsmaskinfabrikanter, når det gælder udsigten for det kommende år.

- Set i forhold til 2003 forventer jeg, at vi vil fordoble vores eksport til Øst- og Centraleuropa, siger han til MaskinBladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis det holder stik, vil eksporten til denne del af verden komme op på over 1,1 milliard kroner i 2005.

I 2004 forventer Günther Løkke, at eksporten vil nå en værdi på mellem 700 og 750 millioner kroner til regionen.

Det nylige omvalg i Ukraine er også med til at sætte optimismen på dagsordenen.

- Ukraine er et enormt land for os, og så langt væk ligger det heller ikke, konstaterer Günther Løkke. Han ser også Rusland rykke nærmere.

EU-midler hjælper også

De danske fabrikanter af landbrugsmaskiner modtager ikke støtte til eksporten – heller ikke i form af eksportkreditter fra staten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi gør det på egen regning og risiko, siger formanden.

Dermed er det en anden situation end i andre lande, som i større eller mindre grad understøtter deres fabrikanter.

Men der er to fordele, som de danske fabrikanter lever højt på.

- EU-midlerne i de 10 nye EU-lande til renovering og investering i deres landbrug hjælper os på vej.

- Det samme gør den kendsgerning, at stadig flere danske landmænd vælger at starte produktion op i disse lande samt i Ukraine, forklarer Günther Løkke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De danske landmænd tager danske maskiner og inventar med sig, og de lokale iagttager, hvorfor de danske landmænd er så effektive.

- Det har en meget positiv effekt, konstaterer Günther Løkke.

Ingen stor udflagning

Udflagning af løntung produktion er blevet en del af valgkampen, og for mange danske virksomheder er det et af midlerne til at klare sig i den globale konkurrence.

- Vi har også set en mindre udflagning af produktion af landbrugsmaskiner. Men de fleste af vores medlemmer har valgt at gå en anden vej, idet de investerer i effektive maskiner til deres danske fabrikker, siger Günther Løkke.

Han vil dog ikke lægge skjul på, at såfremt eksporten fortsætter med at vokse i samme takt, kan der blive tale om at lægge en del af produktionen tættere på de lande og områder, hvor maskinerne skal bruges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kornudstyr til Ungarn

Til daglig er Günther Løkke direktør for A/S J.C. Løkkes Maskinfabrik, der fremstiller udstyr til korntørring og –opbevaring. Og det er et område, som oplever stor interesse i disse år.

- Danske landmænd sammenlægger bedrifter og ønsker en mere rationel opbevaring, som også modsvarer de store mejetærskere, de kører med, siger Günther Løkke.

Blandt andet derfor investerer de danske landmænd i kornopbevaring.

- I Ungarn har regeringen indset, at der skal gøres noget for at sikre en ordentlig opbevaring af alt det høstede korn. Som det er nu, kan op mod en tredjedel af landets høst ikke opbevares forsvarligt, og det går ud over kvaliteten af en stor kornmængde.

- Derfor har den ungarske regering fremlagt et program, hvor den støtter investering i tidssvarende kornopbevaring, og her kan vi være med, lyder det fra den optimistiske fabrikant.Foto1