Abonnementsartikel

Direktoratet for Fødevareerhverv har nu udgivet to vejledninger til støtte til energiafgrøder.

Ifølge Landscentrets Jon Birger Pedersen svarer reglerne stort set til de hidtidige fra 2004.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal indgås en kontrakt med en første forarbejder (opkøber). Sidste frist for indgåelse af en kontrakt med en dansk opkøber er ansøgningsfristen til enkeltbetalingsordningen, skriver Jon Birger Pedersen.

Han bemærker, at der ved indgåelse af kontrakt med en udenlandsk opkøber er sidste frist for indgåelse af kontrakt, den dato der gælder i det pågældende land.

I forbindelse med kontraktpligtige energiafgrøder har det været diskuteret, hvad der kunne være første forarbejder, og det er nu accepteret, at første forarbejder kan være en virksomhed, der høster og snitter for eksempel pil og sælger det videre til et fjernvarmværk.

Jon Birger Pedersen gør opmærksom på, at der kan ikke dyrkes afgrøder på en energiafgrødekontrakt på arealer, der skal anvendes til at opfylde udtagningspligten.

For to- og flerårige afgrøder gælder, at: * kontrakten skal indgås for en periode, der mindst dækker en høst, * kontrakten kan forlænges, * der skal indsendes høst- og leveringserklæring også i de år, hvor der ikke høstes, * der udbetales også energiafgrødetilskud i de år, der ikke høstes, * produktionen kan opgives, uden at tidligere udbetalte energiafgrødetilskud skal tilbagebetales

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hele det høstede udbytte skal leveres, og der fastlægges et repræsentativt udbytte for alle afgrøder, også flerårige, der minimum skal leveres, oplyser han.