Abonnementsartikel

Miljøorganisationer, forbrugere og økologiske landmænd har i dag på det kraftigste opfordret EU-kommission til at holde op med at godkende gmo inden helt fundamentale regler til regulering af GMO er på plads.

EU-kommissionen skal på et møde tirsdag 22. marts drøfte et oplæg til, hvordan den nye kommission skal forholde sig til gmo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På EU"s miljøministerrådsmøde den 10. marts appellerede 14 medlemslande til, at EU Kommissionen stopper godkendelsen af nye gmo med henvisning til, at der fortsat er alvorlige mangler i den fælles lovgivning om sameksistens, miljø-risikovurdering, overvågningsplaner og regler, der sikrer at almindelig såsæd kan holdes gmo- frit.

- Den nye EU- Kommission - og i særdeleshed Mariann Fischer Boel - kan umuligt være uvidende om, at der fortsat mangler lovgivning om sameksistens og gmo-fri såsæd, og at den nuværende lovgivning ikke har opfyldt moratorielandenes krav om forbedret miljø-risikovurdering, overvågning og offentlig adgang til information, siger Dan Belusa fra Greenpeace og fortsætter:

- Det oplæg som EU-kommissionen skal diskutere i morgen lægger desværre i det store hele op til at fortsætte den gamle EU-kommissions praksis med at godkende GMO henover hovedet på et flertal af medlemslandene.

- Hvis EU-kommissionen derfor følger dette oplæg tildeler den sig selv den ultimative ret til at godkende gmo uden at tage ansvar for først at have udstyret medlemsstaterne med de nødvendige instrumenter til at forebygge og rydde op efter alle de miljø- og landbrugsmæssige problemer, som gmo medfører.