Abonnementsartikel

Direktorat afviser, at det er kommet som en overraskelse, at landmænd syd for grænsen nu kan drive et dansk landbrug uden at tage bopæl i Danmark.

Præsidenten for Landbrugsraadet, Peter Gæmelke, står uforstående over for, at det skulle være muligt for EU-landmænd under visse betingelser lovligt at eje og drive et dansk landbrug uden at tage bopæl i Danmark.

- Hvis det kan lade sig gøre, så må der være et hul i loven, siger Peter Gæmelke til MaskinBladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Præsidenten fastslår samtidigt, at han og Landbrugsraadet bakker op omkring bopælskravet, fordi det er rimeligt og rigtigt, at man skal bo i det lokalområde, hvor man driver landbrug.

Peter Gæmelke henviser til, at udlændinge som hidtil kan købe et landbrug i Danmark, når blot de på lige fod med danske landmænd opfylder landbrugslovens bestemmelser.

Bymænd som landmænd

- Uden bopælskrav kunne man jo bo i byen og drive et landbrug ude på landet, og det går vi slet, slet ikke ind for. Som landmand skal man tage bopæl på sin gård, siger Peter Gæmelke.

- Men skulle det være tilfældet, at det er muligt at eje på tværs af landegrænser, så kan jeg ikke forestille mig, at det får nogen større praktisk betydning.

- Men for ejendomme under 30 hektar kan der være et lille hul i loven, hvis nogen vil købe et nedlagt landbrug i et sommerhusområde, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig fremhæver Peter Gæmelke, at der netop med den nye landbrugslov er sket en liberalisering, som måske også kan have medført en eventuel åbning over for udenlandske landmænd.

Men vi skal så også huske på, at danske landmænd jo har interesse i at kunne drive landbrug uden for Danmarks grænser.

Minister melder hus forbi

Fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) henviser til Direktoratet for FødevareErhverv.

Ministeren indrømmer, at han kun har et begrænset kendskab til den nye lov, som blev vedtaget i september.

- Da jeg tiltrådte, lå loven allerede klar til vedtagelse. Så det er begrænset, hvad jeg har af kendskab til af overvejelserne op til vedtagelsen. Men jeg vil selvfølgelig ikke på nogen måde fralægge mig ansvaret, siger Hans Chr. Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bevidst eller brøler

Morten Blom Andersen, kontorchef i Direktoratet for FødevareErhvervs Arealkontor, som har ansvaret for administration af den nye landbrugslov fra september 2004, har også været med til at udarbejde lovforslaget.

- Der er på ingen måde tale om en brøler, men en konsekvens af at frigøre ægtefæller til at kunne eje en gård uafhængigt af manden/konen.

- Jeg står uforstående over for opsætningen af artiklen i MaskinBladet, selvom indholdet for så vidt er korrekt nok.

- Men hvor mange EU-landmandssfamilier, hvor begge har en landbrugsuddannelse, ønsker samtidigt at købe og drive en gård i Danmark.

- Vi taler altså om nogen på en anden landbrugsbedrift, som skal købe enten som sommerhus, investering eller landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvor sandsynligt er det, lyder overvejelsen fra kontorchefen i Arealkontoret, Direktoratet for FødevareErhverv.Foto1