Abonnementsartikel

I årtier har der været tradition for, at jord møder bord i Paris i den sene vinter på udstillingen SIA, hvor pariserne kan snuse til og smage på, hvad landbrug er for en størrelse

Vi snakker så meget om det herhjemme. Det er i radioen og de fleste øvrige medier stort set dagligt. Landbruget selvfølgelig. Eller mere præcist landbrugets gerninger set gennem mediebrillerne, hvor der oftest er stillet skarpt på kritisable forhold.

Ingen sætter tilsyneladende pris på, at de kan bo i en moderne by og gå hen i en butik for at købe mad, så de kan spise sig mætte. Den slags har i en moderne byboers bevidsthed ikke så meget med landbruget at gøre - eller ved de alligevel, at det er det selv samme, stærkt kritiserede landbrugs produkter, der sættes på bordene morgen, middag og aften såvel i hverdagen som til festen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del danske forbrugere ved det selvfølgelig ganske udmærket, mens andre ikke foretager den kobling.

I Paris har de franske forbrugere - og såmænd også alle andre forbrugere - en oplagt mulighed for at stifte bekendtskab ikke alene med fødevarerne, men også med landmændene og deres husdyr. Det kan ske på udstillingen SIA, som finder sted hvert år i Port Versailles, som er en forholdsvis centralt beliggende forstad i Paris. I år fandt udstillingen sted fra lørdag 26. februar til søndag 6. marts begge dage inklusive.

Den første internationale udgave af udstillingen fandt sted i 1964, og siden er det kun gået fremad med antal besøgende, som kan køre direkte til udstillingen med Metroen.

I 1997 var der 580.000 besøgende på udstillingens otte åbningsdage, og i 1999 kom der 624.000, hvoraf de 10.000 var udlændinge. For de senere år har det ikke været muligt at finde besøgstallene. Men indtrykket fra udstillingen er, at der stort set ikke kan klemmes flere besøgende ind i de store haller.

Klap grisen og smag skinken

Det er da også en unik oplevelse, der venter de besøgende, som normalt ikke har med landbrug at gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet er der udstillet 425 stykker kvæg fordelt på både kød- og malkeracer, som alle er repræsenteret lige fra de mest anvendte til de meget sjældne racer. Så landmænd kan såmænd også få set racer, de normalt aldrig stifter bekendtskab med.

Inden for får var der 552 dyr også fordelt på en lang række racer, hvoraf nogle malkes. Geder var der 66 af, og grise 60. Hestene var der 84 af, og desuden var der mange hunde.

For børnene var det ekstra spændende, at det var muligt at røre ved mange af dyrene, og selv en stor orne kunne såmænd få sig et klap på skinken, som bagefter kunne smages hos en udstiller. Ja, selvfølgelig ikke den samme skinke, som sad på ornen, men en af disse her rigtigt opbevarede og lufttørrede skinker, som gerne glider ned sammen med et godt glas et-eller-andet.

Indholdet i de gode glas er nemlig også landbrugsprodukter, og det ses også tydeligt på SIA, hvor der er mange udstillere med vin, øl, cognac, spiritus og andre, ikke-alkoholiske drikke.

Ost, olivenolie og kniplinger

SIA er imidlertid ikke kun bøffer og drikkevarer, men også ost, olivenolie, honning, kyllinger, æbler, foie gras og alt godt fra havet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men mest af alt er det en udstilling, hvor der bliver trukket på gæsternes opmærksomhed og slået et slag for landbrugets opbygning af et godt image hos den øvrige befolkning.

Sådan en udstilling har vi ikke magen til i Danmark, og det har i nærværende skribents tid her på bladet aldrig været på tale at gå den vej for at tiltrække sig positiv opmærksomhed over til det danske landbrug.

Der var heller ikke meget synlighed til det danske på SIA, idet der ingen danske udstillere var. Nærmest det danske var Restaurant Scandinave, som førte sig frem med rød/hvidternede duge, Faxe og Ceres-øl og så Warsteiner-øl fra Tyskland. En lidet opmuntrende affære, som vi danskere var bedre tjent uden.Foto1