Abonnementsartikel

TiCans formand, Jens Jørgen Henriksen, vurderer, at noteringen for slagtesvin for første gang siden 2002 kommer over 10 kroner eksklusiv efterbetaling - Henton forudser et fald

Landets svineproducenter kan godt begynde at glæde sig. Efter flere år med en relativ lav notering, der ikke har givet mange producenter mulighed for at lægge noget til side til konsolidering, er der optimistiske toner på vej.

I seneste nummer af MaskinBladet vurderede Bent Claudi Lassen, formand for Danske Slagterier, at noteringen vil stige hen over foråret og være svagt faldende gennem efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu sætter TiCans formand, Jens Jørgen Henriksen, tal på de optimistiske udsagn.

- Det vil ikke overraske mig, hvis noteringen her i foråret hen mod sommeren kommer over 10 kroner. Var jeg blevet spurgt for tre uger til en måned siden, havde jeg nok ikke troet det.

- Men ved at snakke med de folk, der ved noget om markederne, signaleres der nu, at det ikke er urealistisk med 10 kroner i notering, og det er eksklusive efterbetaling, siger Jens Jørgen Henriksen.

Tyskland er del af årsagen

Årsagen til den positive stemning skal ifølge Jens Jørgen Henriksen findes i, at lagerbeholdningerne af svinekød ved indgangen til året ikke var så store som tidligere år. Det er med til at skubbe priserne i den rigtige retning - set med svineproducenternes øjne.

- Det har også stor betydning, at der er nedgang i for eksempel Tyskland, hvor det ikke længere er så rentabelt at producere svin. Det har betydet, at produktionen dér er faldende, og dermed er udbuddet mindre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udbuddet af oksekød i Tyskland er også gået kraftigt tilbage, og det er med til at understøtte en øget salgspris for svinekød, siger Jens Jørgen Henriksen.

Han oplyser, at det vesteuropæiske marked har oplevet en fald i produktionen på omkring en procent, mens tilbagegangen er endnu større i Østeuropa. Her forventes produktionen dog hurtigt at finde tilbage på sit normale leje.

Henton tror på et fald

Knap så optimistisk er Svend Jørgen Jensen, chefanalytiker hos Henton, Silkeborg. Han ser snarere et fald i noteringen end en stigning set ud fra det aktuelle niveau omkring ni kroner, som noteringen lød på i uge ni.

- Ser man på de amerikanske svinepriser, der danner grundlag for juli-kontrakterne, bliver de handlet til cirka 77 cent, hvilket er tæt på det højeste niveau gennem de seneste 30-40 år, hvor de var i 82 cent.

- Men med den aktuelt lave dollarkurs har jeg svært ved at se et potentiale i, at landsnoteringen kan stige yderligere, siger Svend Jørgen Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han oplyser, at de amerikanske svinepriser har stor indvirkning på prisniveauet i Danmark.

- Den amerikanske notering er i forvejen oppe i den øvre del, så der er risiko for et fald i noteringen, efter at den have været konstant stigende siden august 2004, påpeger Svend Jørgen Jensen.

Sammenlignet med den tyske notering, der i uge ni var på 1,40 euro, er den danske notering på ni kroner også gunstig set med hans øjne.

- Kontantprisen i Tyskland er 1,40 euro svarende til cirka 10,45 kroner. Fratrækker man en efterbetaling på 70 øre og en transportudgift på 1,10 kroner er den reelle notering i Tyskland pt. 8,65 kroner. Så ser man på den tyske notering, er der ikke nogen mulighed for, at noteringen kommer op på 10 kroner, vurderer Svend Jørgen Jensen.

7,80 kroner i fjerde kvartal

Foruden den amerikanske svinepris er yen og den amerikanske dollar de tre vigtigste faktorer, som influerer på noteringen i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er ikke megen hjælp af hente.

- Faldet i dollaren er ganske vist stoppet noget op, men hovedtrenden er fortsat, at dollaren skal yderligere ned. Så her og nu kan det ikke lade sig gøre med en stigning i notering, er opfattelsen hos Svend Jørgen Jensen.

Han vurderer, at vurderingen i 1. kvartal bliver på 8,60 kroner i gennemsnit faldende til 8,40 kroner i 2. kvartal, otte kroner i 3. kvartal og 7,80 kroner i 4. kvartal. Foto1