Anders Kofod fra Helms TMT-Centret i Lind ved Herning er en praktisk mand.

- Vores nye kompaktraktormærke hedder TYM. Det er en forkortelse, men jeg har ingen planer om at udtale det fulde navn på koreansk. TYM er godt nok for mig, fastslår Anders Kofod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nok en meget klog beslutning, for det fulde navn skrives "Tong Yang Moolsan", vel at mærke med vestlige bogstaver. Selv skriver sydkoreanerne med skrifttegn, der er en blanding af originale koreanske og kinesiske tegn.

10.000 traktorer om året

Til gengæld er der ikke noget i vejen med Anders Kofods snakketøj, når han skal fortælle om de kompakte traktorer.

- TYM er sydkoreansk, og firmaet har bygget traktorer de seneste 60 år. Produktionen ligger på omkring 10.000 traktorer om året, fortæller Anders Kofod.

TYM har været kendt i Danmark siden år 2000, så der står TYM-traktorer rundt omkring på for eksempel planteskoler og i parkforvaltninger eller mindre private bedrifter. Det er heller ikke umuligt, at der i virkeligheden er tale om en TYM-produktion, selv om der står et andet navn på den to- eller firehjulede traktor. I hvert fald oplyser Wikipedia, at TYM i tidens løb har lavet maskiner for andre producenter, for eksempel italienske Same og Nibbi.

Fuldt program i kompakttraktorer

I dag står TYM imidlertid med et program i kompakttraktorer, der sagtens kan matche udbuddet fra andre producenter. Og det er formentlig grunden til, at Helms TMT Centret har sikret sig importen til Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Programmet omfatter i alt 23 forskellige modeller fra 23 til 100 hestekræfter.

De mindste modeller op til 35 hestekræfter er udrustede med tre- og firecylindrede Mitsubishi dieselmotorer, mens kraftværket i de større modeller er tre eller firecylindrede Perkins-motorer.

Transmissionen er mekanisk eller hydrostatisk på de mindre modeller, mens Powershuttle vendegear næsten er standard på de større maskiner. Alle modeller kan udrustes med frontlæsser eller gravearm fra TYM?s egen produktion.

Moderniseret og forbedret arbejdsplads

- Der er tale om helt nye modeller, der er resultatet af en gennemgribende opdatering af det tidligere program. Der er mange ting, der er ændret og forbedret. En af dem er en helt ny udformning af kabinen, siger Anders Kofod.

Som andre østasiatiske kompakttraktorer bygges TYM uden kabine. De modeller Helms TMT præsenterer, er imidlertid alle med kabine - der er næppe mange købere, der har lyst til at sidde i fri luft, mens efterårsbygerne pisker ned, eller snestormen hyler om ørene. Så hellere en tæt, varm kabine. Mange af kabinemodellerne er endda forsynet med aircondition.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle modeller leveres naturligvis med kabine, ligesom frontlift og front-PTO er mulig på samtlige modeller. Dækmonteringen kan man også få, som man vil have det, så traktoren for eksempel kan anvendes i parker eller på golfbaner.

Effektive græsmaskiner

Tre af modellerne fra 23 til 35 hestekræfter leveres standard med center-kraftudtag. Det betyder, at de kan monteres med rotor-klippebord mellem akslerne og dermed køre som avancerede og højeffektive græsklippere.