Sidste år solgte mælkeproducent Joost Oppers ikke mindre end 10.000 kvadratmeter gummibånd til kollegaer rundt om i Danmark.

Gummibåndene har engang fungeret som transportbånd i det tidligere Østtyskland, men kan nu bruges som for eksempel bund under ensilagestakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Holland har man brugt gummibåndene, der er særdeles slidstærke, i mere end 20 år. Inden i båndene løber stålwirer, der gør gummibåndene meget stabile, fortæller Joost Oppers.

Han får gummibåndene hjem i ruller i forskellige bredder. Typisk er bredden mellem 2,10 til 3,20 meter. Og så er der lige vægten.

- En kvadratmeter gummibånd vejer mellem 40 og 45 kilo. Derfor leverer vi sjældent større længder bånd end 50 meter. Eller bliver de for svære at håndtere for de fleste landmænd, der selv kan lægge båndene ud med en gummiged.

Bund i år efter år

Joost Oppers har selv brugt de aflagte gummibånd fra den østtyske kulmineindustri i seks år og er fortsat imponeret af slidstyrken af båndene.

- Gummibåndene er meget modstandsdygtig over for de syrer, der dannes i ensilagen. Men de er også stærke over for konstant kørsel og dermed stort tryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Holland har gummibåndene også været brugt som belægning på markveje og holder fortsat - selv efter 20 år, fortæller Joost Oppers.

Gummibåndene er cirka fire centimeter tykke.

- Vi er også begyndt at levere måtterne til drivgangen, eventuel med indlæggelse af profil, fortæller Joost Oppers.Foto1