Abonnementsartikel

En virksomhed mener at have et middel, der kan mindske lugtgenerne fra gyllen

Der findes mange virksomheder rundt om i landet, som på forskellig vis tilbyder landmændene produkter, som kan afhjælpe lugtgenerne. Problemet er blot, set ud fra landmandens synsvinkel, at mange løsningsforslag er alt for omkostningskrævende.

Der er sikkert mange, som mener, at problemerne aldrig vil løses på grund af økonomiske interesser. Men ifølge produktchef Karl Erik Molbech fra firmaet Brøste Farm Care, så er sagen den, at landmændene faktisk kan tjene flere penge ved at anvende firmaets produkt Viscolight.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så det er altså ikke noget "gylle", når vi siger, at landmanden kan tjene penge på rigtig gyllehåndtering, siger Karl Erik Molbech.

Såvel professionelle landmænd som maskinstationer har afprøvet Viscolight, som er et gylletilsætningsmiddel. Produktet har i dokumenterede forsøg vist sig at kunne etablere et kraftigt og stabilt flydelag på ganske kort tid. Samtidig hermed kan landmanden også spare penge, oplyser Brøste Farm Care.

Tre fluer med et smæk

Landmanden kan slå flere fluer i ét smæk ved at anvende Brøstes produkt:

- For det første kan han tjene flere penge. Dernæst efterkommer han myndighedernes krav om fast flydelag på gylletanken. Og sidst, men ikke mindst så opnås et bedre miljø, hvor åer og vandløb ikke forurenes af ammoniakdampe, ligesom der utvivlsomt vil opstå et bedre forhold til naboerne, idet lugtgenerne minimeres, siger Karl Erik Molbech.

At det bedste forsvar er et angreb måtte en landmand fra Århus sande, da der i foråret 2000 indløb klager til myndighederne fra nogle naboer over gyllelugten fra ejendommen, selvom der faktisk var flydelag over gylletanken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Miljøtilsynet i Århus henviste til os, og landmanden valgte derfor at tilsætte midlet direkte i selve gylletanken for at opnå et godt flydelag. Samtidig hermed tilsatte man også Viscolight GK i kanalerne.

- Denne proces gav en særdeles mærkbar effekt. Lugten blev reduceret, og naboerne registrerede også en ændring af lugten - idet de fandt den anderledes og sødlig, hvilket passer med, at Viscolight GK indeholder udtræk af citrusfrugter, siger Karl Erik Molbech.

Også effekt i stalden

I stalden skete der angiveligt også mærkbare ændringer.

- Der var færre lugtgener, og ammoniakmålinger viste en reduktion fra 30 ppm helt ned til 1-2 ppm.

- Når man først er kommet i miljømyndighedernes søgelys og har tre hold naboer, der ikke kan klare lugten på landet, så er det da rart at vores produkter kan afhjælpe problemerne, siger Karl Erik Molbech og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men hvorfor ikke starte med at afhjælpe problemerne endnu tidligere. Vi har flere eksempler på dette, idet mange landmænd til deres store overraskelse har konstateret, at lugten i deres stalde faktisk er forsvundet, efter at de har taget vores nye appetitvækker Feed ADD-S ind i deres produktion.