Abonnementsartikel

Det var computerstyringen, der for 25 år siden banede vejen for Skiold Echberg A/S" vådfodringssystem - storproducent har holdt fast ved systemet i alle årene

I januar var det 25 år siden, at Plovfabrikken Skjold i Lind ved Herning præsenterede sit første computerstyrede vådfodringsanlæg på Agromek 1980.

Plovfabrikken blev i 1985 solgt til Kongskilde Maskinfabrik. I 1987 blev svinefodringsaktiviteterne udskilt i det selvstændige selskab datamix a/s, som året efter blev datterselskab af Skiold Sæby under navnet Skiold datamix a/s. For fem år siden blev Echberg-selskaberne opkøbt, hvorved det nuværende Skiold Echberg A/S med domicil i Ikast så dagens lys.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salgschef Peter Stougaard, der for 25 år siden var ingeniør i udviklingsafdelingen på den daværende plovfabrik, fortæller, at han fra starten var med til at konstruere et halvautomatisk vådfodringsanlæg. Det slog dog aldrig igennem hos svineproducenterne.

Lavede selv vejeceller

- Det var computerstyringen, der dengang banede vejen for vore vådfodringsanlæg. Det skyldtes, at folk nu kunne trække en række nøgleoplysninger op på en skærm.

Resultatet var et godt overblik plus en mere nøjagtig udfodring. Det computerstyrede anlæg var nemlig udstyret med et elektronisk vejesystem, så der - som noget nyt - kunne udfodres efter vægt.

- Vi stod selv og lavede vejecellerne, som blev fræset på plovfabrikkens værktøjsafdeling, fortæller Peter Stougaard.

Han betragtes uofficielt som "far" til sit firmas computerstyrede vådfodringssystemer. Det oprindelige system udgør nemlig stadig grundstammen i de nuværende anlæg, som det er muligt at betjene via internet fra et hvilket som helst sted i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lod sig overbevise

Blandt de første, der i sin tid investerede i det computerstyrede vådfodringssystem, var Johannes Høj, Hallumgade ApS i Kvong ved Varde.

- I 1980 var jeg i gang med en større udvidelse af produktionen. En dag blev jeg ringet op af Peter Stougaaard, der spurgte, om han måtte komme forbi og præsentere sit produkt, der på det tidspunkt var det eneste vådfodringssystem med computerstyring på markedet.

- Jeg husker endnu, at han kom med en DM 2000-computer under armen, og det stod hurtigt klart, at både kemien og produktet passede.

- Ikke mindst programmets indbyggede effektivitetskontrol overbeviste mig, fortæller Johannes Høj, der har brugt datamix vådfodring til søerne og slagtesvinene lige siden.

Den vestjyske svineproducent nævner en række fordele ved vådfodring: Væsketildelingen til søerne kan styres, det støver mindre, der er mulighed for tilsætning af alternative fodermidler, det er nemmere at holde opsyn med slagtesvinene, da de fodres samtidig, det kan bedre lade sig gøre at levere slagtesvin fastende, da man blot kan udskyde en fodring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig er det hans opfattelse, at vådfodring egner sig bedst til restriktiv fodring.

For tre år siden gik Johannes Høj og hans søn, Henrik Høj, sammen og dannede Hallumgade ApS.

Sobesætningen er i dag på 1.600 søer, og der produceres cirka 27.000 slagtesvin om året. De overskydende grise sælges som 30 kilos grise.

Dygtige servicefolk

På en af Henrik Højs ejendomme er der etableret et nyt anlæg med 6.500 stipladser til 7-30 kilos grise og med vådfodring fra Skiold Echberg overalt.

- Vi var ikke i tvivl om, at vi ville holde faste i den samme leverandør, for dermed er det jo også de samme servicefolk, vi skal kontakte, uanset på hvilken ejendom der måtte opstå problemer. Hos Skiold Echberg har de tegninger over alle vore anlæg og kan derfor typisk lokalisere fejlen, når vi ringer om problemer, fortæller Henrik Høj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans vurdering er, at det er godt at bruge vådfodring til smågrise, for så er de vænnet til systemet, når de indsættes i slagtesvinestalden.

- Vi blander selv foderet til smågrisene. Så er der tale om friskblandet foder hver dag, og vi kan ændre sammensætning fra dag til dag, hvis vi ønsker det, forklarer Henrik Høj.