Abonnementsartikel

I 2004 var det globale kødmarked præget af usikkerhed, da sygdomsudbrud blandt husdyr førte til, at regeringer indførte love for at beskytte deres egne landes husdyr, skriver FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO i dens årlige rapport vedrørende den globale handel med kød.

De restriktive love omfatter importforbud, strammere grænsekontrol og skrappere lovgivning på hjemmefronten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens den globale produktion steg med to procent til 257,6 millioner ton, førte den udbredte lukning af markeder til et fald på anslået en procent i den globale handel med kød, så den kom ned på 19,3 millioner ton.

Det er det laveste niveau siden midt i 1980’erne.

Forhold i de forskellige kød-producerende lande gør, at sydamerikanske lande vil få en større andel af eksporten. Den steg allerede i 2004 til 29 procent og forventes at stige yderligere.

Brasilien, der står for 24 procent af verdenseksporten af kød, vil sandsynligvis beholde sin førerstilling.

På verdensplan forventes kødeksporten i 2005 at vokse med fire procent til 20,1 millioner ton.