Abonnementsartikel

Uddannelse som jordbrugsteknolog giver godt udgangspunkt for arbejde som landbrugskonsulent

De første gange, han som nyansat planteavlskonsulent skulle rådgive en landmand, kunne Kristian Elkjær godt mærke en vis tvivl forplante sig i kroppen, når han havde lagt røret: Fik han nu svaret rigtigt? Men efter et halvt år hos Hedens og Fjordens Landbrugscenter i Herning er usikkerheden for længst væk, når den 26-årige konsulent er i kontakt med sin kundekreds.

- Det er en proces, man skal igennem. Men det gik nu hurtigt over. Det viste sig jo, at det, jeg havde lært på skolen, alligevel var rigtigt nok, siger Kristian Elkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han stammer fra en gård syd for Viborg, er matematisk student og faglært landmand. Efter at have arbejdet inden for landbruget i tre-fire år valgte han at videreuddanne sig til jordbrugsteknolog med planteavl som speciale på Vejlby Landbrugsskole.

- Det var egentlig en drengedrøm, der gik i opfyldelse. Jeg ville gerne være konsulent – ikke landmand med egen gård. Og planter har altid haft min største interesse, siger Kristian Elkjær, som blev færdiguddannet sidste sommer og fik kort efter jobbet i Herning.

Faldt hurtigt til

Hans bekymring for, at han i starten både skulle trækkes med følelsen af at gå i vejen og med alle de mindre spændende opgaver, blev snart gjort til skamme.

- Jeg følte fra dag ét, at jeg kunne lave et reelt stykke arbejde på lige fod med de andre på kontoret. Der er jeg virkelig blevet positivt overrasket. Jeg havde frygtet lidt, at jeg skulle sidde i et hjørne og kun lave de trælse opgaver. Men i stedet kan jeg se, at jeg er kommet omkring alle arbejdsopgaver, og jeg har fået min egen faste kundekreds. Jeg har fået mange udfordringer, har fået lov til mange ting og fået ansvar.

- Kristian Elkjær understreger, at den landbrugsmæssige baggrund er et stort plus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget den, jeg trækker på. På Vejlby Landbrugsskole har jeg fået en mere teoretisk indgang til mange ting, og jeg synes, at jeg har været fint klædt på til at varetage jobbet her. Det har især været positivt, at man fra starten kan føle, at man gør en forskel.

På vej mod specialisering

Hans primære opgaver består i at beregne kemikalieforbrug, lave gødningsregnskaber, mark- og gødningsplaner og hjælpe med ansøgninger om EU-støtte. Han arbejder desuden på at specialisere sig inden for blandt andet GPS, jordprøver, pesticidhåndtering og positionsbestemt kalkning.

En del af arbejdet foregår på kontoret, men han kommer også meget ud til de enkelte landmænd.

- Min arbejdsdag er meget afvekslende. Det er det, der er det herlige ved jobbet: Man sidder ikke kun på kontoret, men kommer også ud og får føling med, hvordan planterne gror. Og det tiltaler mig, at man har mulighed for at planlægge sin hverdag, siger Kristian Elkjær, som også deltager i så mange relevante kurser som muligt.

- Det er med til at gøre jobbet spændende, at man hele tiden har mulighed for at dygtiggøre sig. Uddannelsen er god, men det er en basisviden, der skal bygges videre på, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere karrieremuligheder

Han kunne også tænke sig at prøve kræfter med andre ting. Det kunne være et job som rådgiver i udlandet, eller det kunne være i en produktionsvirksomhed.

- Det er godt, der er alternative muligheder, man kan bruge uddannelsen til. Men lige nu kan jeg se mange udviklingsmuligheder i det job, jeg har, siger Kristian Elkjær.

I dag ser han det som noget positivt og udfordrende at få stillet spørgsmål, han måske ikke umiddelbart har et svar på.

- Jeg ved, hvordan jeg skal finde ud af det. Skolen har givet os værktøjer til at finde den nødvendige information og det er noget, jeg gør meget brug af. Man kan jo ikke vide alt, siger den unge konsulent, som også har kunnet trække på de mere erfarne kolleger i sin afdeling - og som glæder sig over, at de faktisk også tit spørger ham til råds – ikke mindst angående computer og IT.