Abonnementsartikel

Kongskilde har udviklet ny program til beregning af luftydelse i stålsiloer.

Foranlediget af de mange stålsiloer og de mange henvendelser, Kongskilde har fået om, hvor meget luft, der skal til at tørre 300 eller 500 ton korn i en stålsilo, har vi udarbejdet et program, som kan lave beregningerne på en let måde.

Men der er en række forudsætninger, som skal være i orden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første er det vigtigt, at kornet ikke bliver lagt højere end, at en tilstrækkelig mængde luft kan passere kornet, mættes med vand og passere uden, at det kondenserer for meget vand, inden det er ude af kornet igen.

En god tommelfinger regel for dette er, at lufthastigheden bør være mellem 0,08 og 0,1 meter pr. sekund, eller cirka 80 kubikmeter luft pr. ton korn ved ifyldning af korn i fem meters højde. Det er nogenlunde samme norm, som anbefales til plantørring.

Pas på højden af kornet

En anden regel er, at korn ikke bør lægges i mere en fem meters højde, hvis vandprocenten er højere end 18. Ved 16 procent vand kan kornet lægges i seks meters højde.

At tro, at man kan tørre korn effektivt i mere end fem-seks meters højde er naivt, og hvis man også gør det i den tro, at man kan tørre i syv meters højde, bør man nok overveje, hvad kornet egentlig kan bruges til.

Toksiner i korn var netop i høståret 2004 et stort problem grundet en mangelfuld og dårlig tørring. Tørring skal ske straks efter høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tørt korn kan ligges i højder op til 20 meter.

Ydelsen falder med stigende højde

Af den viste beregning kan det ses, hvordan ydelsen på blæseren falder ved stigende højder.

Med stigende modtryk falder lufthastigheden også til et niveau, hvor luften begynder at kondensere og afgive fugt til de højere liggende lag af korn.

En kondensering medfører længere tørretid, større olieforbrug – der er således en dyr løsning.Foto1