Flere store udenlandske projekter har kostet dyrt for MT Højgaard og er grunden til, at Danmarks største bygge- og anlægsvirksomhed nu regner med at slutte året med et negativt resultat på op til én procent af omsætningen, der forventes at ende på 9,5 milliarder kroner.
Det vil sige, at MTH måske bliver nødt til at skrive "minus 95 millioner" på årsregnskabet, hvilket mere eller mindre svarer til de "minus 93 millioner", der figurerer på virksomhedens regnskab for tredje kvartal 2011. Højgaard havde også underskud efter årets første og andet kvartal, men dengang holdt ledelsen dog fast i, at man forventede et overskud for hele året.
Det gør man ikke mere på grund af flere broprojekter i Sverige og et stort projekt i Panama, hvor Højgaard har opført en vanddæmpning.
Hæfter for differencen
- Når disse projekter går i minus, er det fordi, man har estimeret en pris og så efterfølgende fundet ud af, at det er dyrere, end man har troet, og så hæfter man for differencen, forklarer MT Højgaards kommunikationschef Sofie Lindberg til ByggeTeknik.dk.
- Det er dem, der gør, at vi går i minus, siger hun om de ovennævnte projekter og fastslår, at MTH ville slutte året i plus, havde det ikke været for fejlestimeringerne i Panama og i Sverige.
At Panama-byggeriet bliver et dyrt bekendtskab, har Højgaards ledelse faktisk vidst længe. Men de vidste ikke, hvor dyrt det ville blive, og kunne derfor ikke justere regnskabet tidligere.
- Når der er nedskrivninger nu, så er det blandt andet fordi, at vi har haft nogle juridiske tvister med bygherren, der en amerikansk virksomhed. Selv om projektet er afsluttet, har der kørt en forhandling om, hvordan vi skal placere udgifterne i forhold til hinanden, siger Sofie Lindberg.
Påvirker ikke 2012-regnskabet
Hun fortæller samtidig, at de svenske broer først skal bygges i løbet af 2012, men at man hos Højgaard allerede nu ved, hvor meget det kommer til at koste virksomheden.
- Vi har haft et team til at grave det hele fra hinanden, og vi er stensikre på, hvad økonomien i det her er. Når der opstår sådan en hovsa, så kaster man alle folk ind i det for at finde ud af det, lyder det fra Sofie Lindberg.
Hun understreger, at Højgaard har taget "den svenske" nedskrivning nu, og derfor skulle disse projekter ikke påvirke virksomhedens 2012-regnskab i den negative retning.