Halmrystere var nærmest et bandeord, og to unge fyre med John Deere-kasketter måtte lægge ører til mange spydige bemærkninger, da de entusiastiske brugere af Case IH Axial Flow-mejetærskere satte hinanden i stævne hos den midtjyske forhandler Sørensen og Lynggaard A/S.

Den Viborg-baserede forhandler er en af landets største forhandlere af Axial Flow-mejetærskere og har kontakt til omkring 260 maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med et årligt nysalg på fem–seks maskiner kører de 260 maskiner ikke alle i vort normale geografiske område, men er spredt ud over det meste af landet.

- Vi har da også kunder så langt væk som Møn i øst og til Frederikshavn i nord.

- Formålet med temaaftenen er først og fremmest at informere om nyheder og udveksle erfaringer om rotormejetærskeren, siger værkfører og medejer Carsten Sørensen, Sørensen og Lynggaard.

Kørt Axial Flow i over 25 år

International Harvester startede udviklingen af rotortærskeprincippet i 1955, og i 1977 gik den første 1400-serie i produktion.

De første maskiner kom til Europa omkring 1978, og ved mødet i Viborg deltog et par af de danske pionerer, som har kørt Axial Flow i mere end 25 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af dem var Erik Olesen, der i dag driver ejendommen Brogård ved Tim.

- Efter at min daværende IH-mejetærsker brændte, købte jeg den første Axial Flow tilbage i 1979. Det var en model 1460 med 17 fods skærebord, og det var efter datidens forhold en stor maskine.

- I dag har jeg en 1680 med 20 fods skærebord, der ud over mit eget korn også klarer høsten for et par naboer.

- Jeg mener, at rotorprincippet har nogle indlysende fordele, og så er det utroligt enkelt at vedligeholde en Axial Flow.

Skifter dele før nedbrud

- I mange år foretog jeg derfor også selv klargøringen af maskinen, men for nogle år siden havde jeg ikke tid og fik derfor assistance af montør Søren Nygaard fra Sørensen og Lynggaard, fortsætter Erik Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skulle jeg have gjort for mange år siden, for Søren er nok landets bedste Axial Flow-montører, og han ved nøjagtig, hvad der kan køre endnu en sæson, og hvad der bør udskiftes for at undgå stop i sæsonen, siger Erik Olesen.

- Samtidig med, at vi laver vintereftersyn på mejetærskeren, foretager vi som regel også én forbedring på maskinen.

- På det punkt er det amerikanske mejetærskermærke ganske unikt, idet mange af de forbedringer, som introduceres på nye modeller, også kan monteres på ældre modeller.

- Investeres der lidt hvert år, kan en ældre maskine derfor løbende opdateres til den nyeste teknologi, tilføjer den vestjyske landmand.

Instruktionsbøger til ældre maskiner

En del af de Axial Flow-maskiner, som høster på de danske marker, er kommet til landet uden om de officielle forhandlere, og til mange af disse maskiner findes der ikke en dansksproget instruktionsbog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en skam, synes vi, og vi vil derfor gerne levere instruktionsbøger til disse maskiner, så brugeren kan fuld udbytte af deres mejetærsker.

- En Axial Flow adskiller sig på væsentlige punkter fra andre mejetærskere, og det kræver både forståelse for tærskeprincippet og erfaring i indstilling af tærskeværket for at få det fulde udbytte af maskinen.

- Typisk er det sådan, at første år efter, at en kunde har udskiftet en traditionel rystermaskine med en Axial Flow, er han ikke specielt tilfreds. Andet år forløber nogenlunde, og efter år tre kan han ikke tænke sig at høste med andet end en Axial Flow.

- Derfor er vi meget bevidste om at servicere kunderne. Og det gælder ikke kun de kunder, som vi sælger maskiner til, men også de som køber en Axial Flow ad andre kanaler, så de kan komme godt i gang og ikke sælger maskinen efter første sæson, siger Carsten Sørensen.

Stort udbud af tilbehør og reservedele

Ikke kun Case IH men en lang række firmaer specielt i USA og Canada udvikler hele tiden nyt udstyr til Axial Flow, og Carsten Sørensen sluttede aftenen af med at gennemgå udstyr, som er relevant for danske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange af Axial Flow-ejerne er utroligt godt orienteret om, hvad der foregår på markedet for udstyr og reservedele. Mange ringer og mailer til os og spørger, om vi er klar over, at der findes muligheder for at købe udstyr til Axial Flow på måske en amerikansk elle canadisk hjemmeside.

- En del af udstyret findes ikke som originale reservedele, og eksempelvis importerer og sælger vi avnespredere, tankoverbygninger og en ny propel til montering foran på rotoren, som er produceret af eksterne leverandører, tilføjer Carsten Sørensen.Foto1