Abonnementsartikel

De amerikanske kvægavlere må opgive en del af det frie liv

Med henblik på at sikre fuldstændig sporbarhed ved tilfælde af sygdomsudbrud vil der fra 2009 være krav om registrering af kvæg i USA.

De seneste år har det amerikanske landbrugsministerium, USDA, jævnligt meldt ud, at der var intentioner om at gennemføre et sikkert sporbarhedssystem for deres kvæg, ligesom der har været brugt en del penge for at udvikle teknik og udstyr til en sådan gennemførelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selv om resultaterne tidligere har været positive og fremstået som værende til industriens fordel i forhold til eksportlandene og fødevaresikkerheden, er det sjældent endt op med mere end et frivilligt tiltag fra den enkelte producent, skriver Kødbranchens Fællesråd i sit UgeNyt.

Men USDA har netop udsendt en ny strategi - National Animal Identification System (NAIS) - som har til hensigt at gennemføre obligatorisk identifikation af samtlige dyr gældende fra januar 2009.

Når strategien er fuldt ud gennemført, vil USDA have mulighed for at spore et specifikt sygt dyr og dets bevægelser inden 48 timer efter sygdommens konstatering.

Selve strategien er samlet omkring tre væsentlige områder:

- Registrering af samtlige bedrifter (svarende til vores CHR)

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Registrering af samtlige dyr med unik kode til respektiv bedrift (svarende til vores CKR)

- Sporing af alle dyrs bevægelser herunder også mellem enkelte bedrifter (svarende til vores CKR)

Allerede i juli 2005 forventes systemet opbygget, og i januar 2008 forventes samtlige amerikanske kvægbedrifter og kvæg registreret.

Strategien møder megen positiv opbakning fra industrien, som ser det værende væsentligt, at det sker som værende obligatorisk frem for frivillig mærkning.

Det er muligt at læse mere om systemet på http://animalid.aphis.usda.gov/nais/index.sht