Abonnementsartikel

Vitacel R200 og Arbocel RC er to fiberrige koncentrater til drægtige og diegivende søer samt smågrise - mindre diarré og forbedret fordøjelighed hævdes at være blandt fordelene

Fiberkoncentraterne Arbocel og Vitacel er alternativer til halm og andre fiberholdige produkter, som det siden 2003 har været lovpligtigt at tildele søer og drægtige gylte.

Bag produkterne står tyske J. Rettenmaier & Söhne Gmbh, og i Danmark forhandles de af LCH Agro A/S, Frederiksberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbocel har et højt fiberindhold på mere end 67 procent. Hovedkomponenterne i fiberkoncentratet er cellulose og lignin.

- Der er tale om uopløselige fibre, som ikke fermenterer i fordøjelsessystemet hos søerne, forklarer Mogens Tode, direktør for LCH Agro.

Han oplyser endvidere, at uopløselige fiber i foderrationen bevirker, at gødningskonsistensen er væsentlig bedre og nem at træde gennem spalterne.

Fri for mykotoksiner

Mogens Tode fremhæver, at Arbocel er garanteret mykotoksinfri og har en vandbindingskapacitet på cirka 800 procent.

- Normalt anvendte fiberprodukter har et væsentligt lavere fiberindhold og har samtidig meget mindre og langsommere vandbindingskapacitet. En så høj svulmning med Arbocel gør, at søen oplever en hurtigvirkende og langtidsvarende mæthedsfornemmelse, forklarer Mogens Tode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbocel stimulerer samtidig soens fordøjelsessystem og modvirker mavesår og organforandringer.

I forsøg med søer har Arbocel ifølge Mogens Tode vist sig at hæve fordøjeligheden af protein og fedt.

- Et 16 procent traditionelt fiberprodukt blev erstattet med to procent Arbocel. Det gav en stigning i fordøjeligheden for protein med 3,5 procent og for fedt med fem procent.

Sundere fordøjelighed

Mens Arbocel henvender sig til drægtige og diegivende søer, er Vitacel et produkt rettet mod smågrise, når de skal overgå til foder i forbindelse med fravænningen.

Produktet giver ifølge Mogens Tode en funktionel effekt til foderet, idet Vitacel giver en bedre udnyttelse af øvrige næringsstoffer i foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vitacel har et fiberindhold på minimum 70 procent. Fibrene i produktet er ufordøjelige og fri for mykotoksiner.

- Den store forskel på Vitacel og andre traditionelle fiberkilder er det ekstremt høje råfiberindhold samt en uhyre lille partikelstørrelse af fibrene, som betyder, at fibrene stimulerer pattegrisenes tarmtrevler og ikke irriterer dem, forklarer Mogens Tode.

Han oplyser, at det i adskillelige forsøg er påvist, at smågrise, som har fået Vitacel R200, har en signifikant højere vægt ved afgang og en højere daglig foderoptagelse.

- Mertilvækst på mere end 1,5 kilo fire uger efter fravænning er fundet i officielle afprøvninger, fortæller Mogens Tode.

Anbefalet dosering af koncentrater

LCH Agro anbefaler, at Vitacel anvendes fra grisene er cirka 10 dage gamle og frem til fire uger efter fravænning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dosering på to procent før fravænning (pre-starter) og en procent for smågrisene fra fravænning og til fire uger efter (startfoder).

Mogens Tode anbefaler at gå op til to procent de første 14 dage efter fravænning, derefter en procent, hvis man har massive diarréproblemer.

Arbocel har en anbefalet dosering, som dog er afhængig af andre fiberholdige produkter i foderet, som ser således ud:

Som drægtighedsblanding anbefales en-to procent, som ad libitumblanding fire-seks procent, som topdressing den sidste uge før farring to procent og endelig en procent som diegivende blanding.

Begge produkter kan købes i mængder, der også egner sig til hjemmeblandere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Barbocel og Vitacel forhandles gennem grovvarebranchen.Foto1: