Abonnementsartikel

EU afventer stadig en ny WTO-aftale, men de fælles forhandlinger går trægt. Derfor er USA og en række andre lande i fuld gang med at lave handelsaftaler på egen hånd.

WTO’s samlede medlemsskare på 148 lande har ikke altid let ved at nå til enighed, og flere lande er i gang med at lave bilaterale aftaler eller i mindre grupper end WTO, mens EU har været påfaldende inaktiv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan betyde, at EU"s medlemslande stilles dårligere i konkurrencen, fordi vi ikke opnår samme toldfri adgang på forskellige markeder, forklarer konsulent Birgitte Eriksen fra Mejeriforeningens Økonomisk-Politiske Sekretariat ifølge mejeri.dk.

WTO"s ny handelsaftale skulle allerede have været afsluttet i september 2003, men forventes nu tidligst klar i begyndelsen af 2006.

I løbet af de seneste år har blandt andet Australien, New Zealand og USA intensiveret indsatsen for at indgå bilaterale handelsaftaler.

De mindre handelsaftaler kan blandt andet betyde, at USA får toldfri adgang for smør til Marokko i løbet af otte år, mens alle andre pålægges 32,5 procent told, og at Australien får toldfri adgang for smør til Thailand i år 2020, mens alle andre pålægges 30 procent told.

Birgitte Eriksen fortæller, at de mindre aftaler på den ene side kan være med til at skabe fremdrift i den store aftale under WTO, på den anden side kan bilaterale aftaler være med til at opfylde specifikke særinteresser og dermed medføre uvilje til at indgå kompromiser i en større sammenhæng. Derfor kan en WTO-aftale risikere at blive "laveste fællesnævner".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uanset udfaldet i WTO-sammenhæng er det markant, at EU i perioden ikke har udvist den samme aktivitet udi bilaterale forhandlinger som USA, Australien og New Zealand. De tre har kastet et kærligt blik på markeder, der ikke er uinteressante for EU, eksempelvis Mellemøsten, og som de nu i kraft af særskilte handelsaftaler får bedre adgang til, påpeger Birgitte Eriksen.