Der var engang, hvor det tidligere statsmonopol kunne sidde og diktere telefonpriser efter forgodtbefindende. De tider er ovre, og en sand revolution er set inden for telefoniens verden.

Mobiltelefonen så dagens lys og talrige abonnementstyper kom til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man blev næsten forpustet over de mange valgmuligheder den fagre nye telefoniverden gav os.

Trods virvaret af muligheder kan forbrugerne dog glæde sig over, at priserne på telefoni er gået ned og ned, siden statsmonopolet blev brudt.

Nogle vil måske protestere, for de vil som kunder hos TDC konstatere, at deres traditionelle fastnetabonnement ikke er faldet i pris.

Dertil kan siges, at telefoni på mange måder minder om formuepleje.

Man kan vælge aktivt at finde de mest optimale lån hele tiden eller lade stå til. Hvis man har fulgt sidstnævnte løsning sidder man sikkert tilbage med et fastnetabonnement hos TDC til en pris i omegnen af 360 kroner i kvartalet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere penge at spare

Vælger forbrugeren den aktive pleje af sine telefon(er) kan der være rigtig mange penge at spare.

Ovenstående budskab er sagt og skrevet før - på MaskinBladet har vi sågar inden for det seneste år prædiket om nye billige løsninger for fastnettelefoni, hvor man for et fast månedligt beløb har fri taletid til andre fastnettelefoner. Eneste begrænsning har været, at den enkelte samtale ikke har måtte overstige en time.

Men disse relativt nye former for fastnetabonnementer er nu kommet under voldsomt pres fra Sonofon, der har lanceret et nyt mobilabonnement, som kan vise sig at være en prisbombe under fastnettelefonen.

Betingelser til abonnement

Abonnementet hedder Fri Zone, som går ud på, at man som mobilkunde hos Sonofon køber dette tillægsabonnement, der for 49 kroner om måneden giver fri taletid til alle danske fastnet-numre for nul kroner i minuttet.

Inden hænder kommer over hovedet af begejstring, er der dog nogle betingelser knyttet til abonnementet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Først og fremmest er der tale om et tillægsabonnement, det vil sige, at kunden foruden Fri Zone skal købe enten et såkaldt Kvantum 199-abonnement eller et Debillos-abonnement.

Lad os tage dem en af gangen.

Kvantum 199-abonnementet er det dyreste. Her er prisen 199 kroner pr. måned i de første seks måneder og samtidig får kunden 248 minutters fri taletid Tales der mere end de 248 minutter pr. måned er minutprisen 80 øre. Det er også minutprisen efter de seks måneder.

Efter seks måneder bortfalder abonnementet, og brugeren betaler kun for den tid, vedkommende taler i telefon.

I lighed med banker har telefonselskaber en mani med at kræve penge for oprettelse - heller ikke her kan brugeren undslippe sig. Oprettelsen af Kvantum 199 koster således 99 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som en servicemeddelelse kan oplyses, at SMS-beskeder i dette abonnement koster 20 øre pr. styk.

Betaling per opkald

Det andet abonnement, Debillos, er opbygget uden abonnement og en minutpris på 99 øre.

SMS-beskeder koster i lighed med det andet abonnement 20 øre.

For begge abonnementer gælder i øvrigt en ikke uvæsentlig detalje - hvert eneste opkald, man foretager sig, koster 25 øre i afgift.

Foretager man mange opkald kan der hurtigt løber en del flere kroner på den månedlige udgift til telefonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun på egen adresse

Men som sagt: Har en telefonbruger enten det ene eller andet beskrevne abonnement kan vedkommende få Fri Zone.

For dette abonnement gælder for nuværende et introduktionstilbud, hvor det er gratis frem til 1. januar 2006, hvorefter det som nævnt koster 49 kroner pr. måned.

Ved Fri Zone kan brugeren tale maksimalt 48 timer om måneden gratis til fastnettelefoner.

Overskrides taletiden, er minutprisen 80 øre.

Det gælder også, at brugeren maksimalt kan tale en time pr. opkald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den store begrænsning ved dette abonnement er, at det kun gælder inden for den zone, man har sin adresse. Bevæger brugeren sig uden for denne zone, kan abonnementet ikke bruges.

Hvor snævert ens egen adresse er defineret skal være usagt, men kan landmænd køre rundt på alle sine marker og komme i alle sine stalde og bruge Fri Zone, kan abonnementet være et alternativ til andre abonnementer.

Måske kan ens fastnetabonnement sløjfes, men da skal brugeren huske på, at andre med fastnet ved at ringe op til Fri Zone-abonnenten skal betale en højere pris end hvis man beholdt den gamle fastnettelefon.

Samtidig vil grundlaget for Fri Zone forsvinde, hvis alle valgte at droppe fastnettelefonen - men det sker næppe. En stor del af befolkningen holder stadig stædigt fast i fastnettelefonen. Foto1: