BELGIEN - Grøn Teknik: Maskinen står og arbejder inde i en stor mørk hal. Det gør larmen mere øredøvende. En stor gummihjulslæsser sørger for konstant at fodre den gule grovæder, og rundt om i hallen ligger store dynger af neddelt og sorteret træ.
Sprinklere i taget skaber tropeagtige forhold med konstant fugt i luften. Bent Tangemann, indehaver af Vermeer Danmark A/S, forklarer, at vandet skal fange alle støvpartiklerne, der bliver hvirvlet op af det grove og beskidte arbejde.
De eneste i Europa
Det er nemlig intet mindre end Europas største neddeler, der er på arbejde i dag. Vermeer HG8000TX hedder bæstet, der siden begyndelsen af oktober har arbejdet for de belgiske neddelingsspecialister Houtmolen - der som de eneste i Europa har fornøjelsen af at eje denne model.
- Jeg kan lide maskinerne fra Vermeer. De er stærke, og så er servicen rigtig god, siger Gunther Vandewiele, der ejer firmaet Houtmolen.
Det belgiske firma blev grundlagt i 2000, og siden er det kun gået fremad. Nu bearbejder neddelingsfirmaet årligt mere end 350.000 ton og leverer de færdige træprodukter til blandt andet biomasse og kompost.
Nu ser Gunther Vandewiele erhvervelsen af den store neddeler som en mulighed for at udvide produktionen yderligere. Desuden kan maskinen køre selv, da den er udstyret med bånd, og den mobilitet gør det muligt at arbejde på steder, der er vanskeligt tilgængelige.
18 meter lang
Hvad Gunther Vandewiele får for pengene, påtager Dennis Vrolijk sig at fortælle. Han er Vermeers europæiske specialist i maskiner til produktion af biomasse, og han deler gladeligt ud af sin viden.
- Hele neddeleren vejer i underkanten af 57 ton, forklarer han efter den store maskine for en kort bemærkning har indstillet arbejdet. Derudover fortæller han, at motoren er en Catarpillar med 1050 hestekræfter. Maskinen har en samlet transportlængde på 15,42 meter, men når den er i arbejde, måler den i underkanten af 18 meter.
- Indfødningen er 7,3 meter lang og 1,8 meter bred. Det er det længste og bredeste i branchen, slår Dennis Vrolijk desuden fast.
Ud over at være stor, er maskinen også nem at vedligeholde.
- Den er meget vedligeholdelsesvenlig. Jeg vil ikke sige, den er vedligeholdelsesfri. Det er der ikke nogen modeller, der er, da der nemt kan komme et stort stykke metal ind med de træmaterialer, der neddeles. Til gengæld er den enkel at reparere, hvis uheldet er ude, fortæller Dennis Vrolijk.
Måske også til Danmark
Vermeers produkter produceres på fabrikkerne i Iowa i USA, men firmaet har yderligere tre regionale afdelinger på verdensplan. Den europæiske afdeling ligger i Holland, og så er det eksterne firmaer, der står for importen til de enkelte lande.
Om Vermeers store maskine også kommer til Danmark, afhænger af, om der er kunder, der viser interesse.
- Det er da helt klart et mål på sigt, at den også kan blive solgt i Danmark, fortæller indehaver af Vermeer Danmark, Bent Tangemann.