Maskinfabrikken Dal-bo A/S karismatiske direktør og indehaver gennem 30 år, Kaj Pedersen, fylder 60 år sidst i september.

Folk omkring ham beskriver ham som dynamisk, viljefast, en god sælger og helst med fingrene i det hele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og især har Kaj Pedersen – og hans hustru, eksportchef Margit Pedersen – gennem alle år haft fingrene på verdensmarkedet. Dermed har han fået indfriet sit mål om at gøre Dal-bo A/S til en betydelig leverandør af redskaber til jordbearbejdning til moderne landmænd i hele Europa.

I dag afgår 70 procent af virksomhedens produktion til udlandet.

- Vi besluttede tidligt, at vi var nødt til at se ud over landets grænser, hvis Dal-bo skulle udvikle sig fra en smedeforretning til en maskinfabrik, siger Kaj Pedersen.

- Udviklingen går så stærkt, at man hurtigt bliver hægtet af, hvis vi ikke følger med.

Nej tak til firma

Umiddelbart lå det ikke i kortene, at den unge Kaj Pedersen den gang skulle indtræde i familiefirmaet efter sin far, Henry Pedersen. Kaj Pedersen er handelsuddannet med interesse for salg, hvilket grundlæggeren havde næse for. Han lod sin søn snuse rundt i salgsafdelingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Salg er min store interesse, og det er jeg bedst til, fortæller Kaj Pedersen. Han kunne lidet ane, at det netop skulle blive de evner, som senere fik så banebrydende effekt på Dal-bos fremtid.

Hemmeligheder på tegnebrættet

Virksomheden har specialiseret sig i redskaber til jordbearbejdning, hvilket blandt andet omfatter et alsidigt sortiment af tromler, stubharver, tallerkenharver og pakkere.

- Vi er nødt til at tilpasse os markedet, ellers kan vi ikke være med. Derfor er vi også nødt til at være meget fleksible.

Netop stor fleksibilitet fik blandt andet Dal-bo A/S ind på markedet for redskaber til stubbearbejdning for 15 år siden.

- Vi fik forespørgsler fra nogle udenlandske kunder om at udvide samarbejdet, fortæller Kaj Pedersen undvigende og med pokermine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For sådan en forespørgsel er endnu engang på tegnebrættet og resulterer formentlig snart i nye hemmeligheder.

- I dag er konkurrencen benhård, og der er sket en voldsom strukturændring med færre og større brug, hvilket gælder for hele EU, siger Kaj Pedersen. Han glæder sig derfor over en stor interesse for Dal-bos maskiner fra flere af de nye medlemslande i EU.

- Hvis vi skal opretholde produktionen og undgå at blive for sårbare, er vi nødt til at servicere flere lande.

Ingen pensionsplaner

Med det forestående tronskifte på virksomheden tænker Kaj Pedersen ikke et øjeblik på at lade sig pensionere.

- Jeg vil stadig fortsætte med at have kontakt til firmaet eventuelt gennem bestyrelsesarbejde, lover han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forvejen sidder Kaj Pedersen med i bestyrelsen for DLMF (Danske Landbrugsmaskinfabrikanter) og i Agromek-komiteen, foruden han påtænker at investere mere tid i maskinproduktion inden for løg og kartofler.

- Jeg blev lidt hovedkuls tilbudt at overtage Skals Maskinfabrik for fem år siden, men efter en svær periode er det lykkedes at gøre den til en god og sund maskinfabrik.

Og sunde fabrikker er netop kendetegnende for Kaj Pedersen, men æren tilskriver han helt og holdent sit personale.

- Vi arbejder meget tæt sammen på Dal-bo, og det er vores specielle kampånd, der gør, at vi kan gøre os gældende på verdensmarkedet.

- Det her er en mindre virksomhed, og selvom man er direktør, er man ikke mere end andre mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan ikke køre Dal-bo selv. Det skal der gode, loyale medarbejder til, fastslår han.

Kaj Pedersen mistede for kort tid siden sin far og virksomheden sin grundlægger, Henry Pedersen, men kampånden – den lever stadig.Foto1