Svendsgård

Ejer Svend Erik Pedersen

Artiklen fortsætter efter annoncen

540 søer

14.500 smågrise indtil 30 kg.

4.000 slagtesvin

5 islandske heste

200 hektar heraf 25 hektar i forpagtning

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besæftiger 3 ansatte

1500 FE

I næsten 20 år har landmand Svend Erik Pedersen fra Nykøbing Mors brugt Fibremin som kosttilskud i sin produktion.

Fibremin Mikro er et organisk, varmebehandlet kosttilskud, og er udbredt blandt landmænd for at bidrage med at gøre det lettere for grisene at klare sig igennem den til tider svære fravænningsperiode.

- Vi er meget tilfredse, og så fungerer det også godt som rodemateriale. Grisene er glade for det – og vi har ingen halebids-problemer, pointerer Svend Erik Pedersen og fortæller, at grisenes maver bliver nemmere at styre efter fravænning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Svendsgård bruger man kun Fibremin i faretalden, mens det andre steder også benyttes efter fravænning.

Det forhindrer stort set diarré, og som en naturlig følge deraf giver det også en god besparelse på både arbejde og medicinforbrug.

Men med de faldende svinepriser, måtte også Svend Erik Pedersen tænke på alle de ekstra omkostninger og forsøgte derfor at stoppe med kosttilskuddet.

- Da svineprisen faldt, ville jeg spare på alt det ekstra, men så fik grisene straks problemer med diarré efter fravænning.

Landmanden overvejer derfor ikke længere at skære ned på anvendelsen af det mavetarm-stabiliserende spagnummateriale, og i dag er det meget sjældent, at grisene bliver behandlet for diarré i farestalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Startede med én so

Svend Erik Pedersen er 53 år og oprindeligt uddannet slagteriarbejder med bolig i byen.

I 1983 købte han og hustruen Anne Marie Pedersen et landsted på 12 hektar, en so og 10 smågrise. Parret har sammen tre børn, hvoraf Svend Erik Pedersen deler en interesse for islandske heste med sin datter, og bedriften omfatter i dag 5 af slagsen.

Blandt hestefolk er der tradition for, at nye føl både bliver navngivet og opkaldt efter deres fødested, hvorefter Anne Marie Pedersen gennemgår gamle matrikler på lokalhistorisk museum, teknisk forvaltning og på landbrugscentret med det resultat, at ejendommen ikke bærer et navn. Herefter bliver gården meget passende døbt ’Svendsgård’.

Siden er yderligere fire ejendomme lagt under Svendsgård, og den eneste oprindelige bygning, der er tilbage, er farestalden.

Efter adskillige udvidelser er besætningen i dag oppe på 540 blå SPF søer i bokse, foruden 14.000 30-kilos smågrise, heraf 4.000 slagtesvin, der går i stier på halvt spalt og halvt fastgulv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil kommer i juni i år en nybygget traditionel stald til slagtesvin på 1350 kvadratmeter med nedkølingssystem, der automatisk sænker temperaturen og øger grisenes velbefindende, som det sig hør og bør ifølge lovkravene.

Tilbage i firserne var det ganske udbredt at anvende tørfoder i besætningen, og siden da har Svend Erik Pedersen haft eget blandeanlæg og indkøber desuden fedt, sojaskrå og mineraler.

- Vi fodrer tre gange om dagen i farestalden for at øge mælkeproduktion. Søerne har godt af at røre sig flere gange om dagen, og det er med til at forhindre tryk- og skuldersår.

Overvejer biogas

Som så mange steder i landet er der også rift om jorden på Mors. Derfor har Svend Erik Pedersen i lighed med godt 60 andre landmænd i området skudt mellem 8-10.000 kroner i forsøget med at starte et biogasanlæg op på Mors.

Projektet er stadig i den undersøgende fase om, hvorvidt det er muligt at realisere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis byggeriet på Mors kommer op at stå, vil jeg højst sandsynligt være med i projektet med at gylleseparere, fastslår Svend Erik Pedersen.