MF 8100-serien blev introduceret i 1995, men allerede i 1999 afløst af 8200-serien, som blandt andet havde koblingsfrit vendegear og mulighed for powerskift på de største modeller.

8100-serien omfattede i alt seks modeller, hvoraf de tre mindste fra 135 til 155 hestekræfter kørte med Perkins-motorer, og de tre største fra 160 til 200 hestekræfter anvendte motorer fra finske Sisu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte MF 8150, som er set hos Heden Maskinforretning A/S på Fyn, er en årgang 1995, som har kørt 5.759 timer.

Traktoren er udstyret med 800 millimeter brede bagdæk og 540 millimeter brede fordæk.

Også i 1995 producerede Massey Ferguson traktorer med en fornuftig førerkomfort, og derfor tilbyder den brugte 8150 føreren et førermiljø, hvor både indretning og støjniveau kan tåle at blive sammenlignet med selv fabriksnye traktorer.

Traktoren har således elektrisk tilkobling af såvel firehjulstræk som differentialespærre. Den elektroniske liftbetjening er ligeledes på højde med nutidige traktormodeller.

Dynashift-transmissionen er med otte hovedgear og fire koblingsfrie gear inden for hvert hovedgear.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vendegearet er til gengæld mekanisk, men betjenes med et separat gearstang, og lige som hovedgearene er også vendegearet synkroniseret.

Ydelsen på hydraulikken opgives til 110 liter olie per minut og en løfteevne i trepunktsliften på 7.800 kg.

Moderne traktorer i samme effektklasse ligget typisk med en hydraulikydelse på cirka 140 l/min. og en løfteevne på små 10 ton.

Små 6.000 timer har den brugt MF på Fyn gået, men det får ikke værkføreren til at frygte, at der skal ses til motoren foreløbig.

- Hvis motorerne passes med olieskifte og service, er det meget sjældent, at der opstår problemer. Og det til trods for at det i en periode har det været meget populært, at forøget traktorernes effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men generelt kan det ikke anbefales at tune traktorer, for selv om komponenterne på de forskellige modeller ser identiske ud, er det langt fra tilfældet.

- Eksempelvis kan der være stor forskel i smøre- og kølesystemet, og da en forøget effekt ofte medførere kraftigere varmeudvikling i motoren, kan det få fatale konsekvenser, hvis ikke smøring og køling er optimeret i forhold til den forøgede effekt.

- Desuden er der ofte forskel på, hvordan tandhjul og lejer i transmission og i slutdrev er dimensioneret i de forskellige modeller. En forøget motoreffekt kan derfor medføre at enten transmission eller bagtøj havarerer.

- Vurder derfor behovet for, hvor stor traktor en given opgave kræver, og køb en traktor som magter opgaven, uden at skulle tunes op, anbefaler værkfører Erik Magnussen, Heden Maskinforretning A/S.

Ombytning til fornuftig pris

At transmissionen i 8100-serien er det svage punkt og har været med til at give serien et dårligt ry, lægger værkføreren ikke skjul på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I løbet af seriens levetid blev transmissionen løbende opdateret med blandt andet større tandhjul og kraftigere lejer. En del af de første modeller er blevet forsynet med disse forbedringer, men som kunde kan man ikke umiddelbart konstatere, hvilken type transmission der ligger i den brugte traktor, man står over for.

- Ved at afmonterer et geardæksel, kan en fagmand på under en halv time konstatere, om gearkassen er opdateret med de kraftigere dele, siger Erik Magnussen.

Er uheldet ude, og gearkassen havarerer, anbefaler værkføreren ikke umiddelbart en reparation af den gamle transmissionen, men i stedet en ombytningsgearkasse med fabriksgaranti til under 40.000 kroner.

Undgå flaskehalse

En hydraulikydelse på 110 l/min. imponerer ikke nutidens traktorkøbere, men her maner den fynske værkfører til besindelse og vurdering af behovet, før hydraulikydelsen bliver afgørende for valg af traktor.

- Mange moderne hydrauliksystemer yder omkring 150 l/min., men kun når der udnyttes flere funktioner samtidig, eller der monteres 3/4" lynkoblinger på traktoren, kan den store oliemængde udnyttes. Anvendes der 1/2" koblinger, som er standard på de fleste traktorer, kan der igennem hvert udtag maksimal anvendes cirka 50 liter olie per minut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tipvognen kommer altså lige så hurtigt op, uanset om traktoren kan yde 100 eller 150 liter olie per minut. Kun ved at montere større koblinger og slanger, kan hastigheden forøges, tilføjer Erik Magnussen.

Tekniske specifikationer Massey Ferguson 8150

Motor

Volumen 6000 ccm.

Ydelse 180 hk.

Max moment 720 Nm ved 1400 omdr/min.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Transmission

Antal gear 32 frem/32 bak

Koblingsfrie gear 4 per gear

Koblingsfrit vendegear nej

Hydraulik

Løftekapacitet 7.800 kg

Olieydelse 110 l/min

Artiklen fortsætter efter annoncen

Olieudtag 4 dobbelte

Dækmontering

Forhjul 540/65 R28

Baghjul 800/65 R32

Mål og vægt

Længde 5,47 m.

Højde 3,02 m.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Akselafstand 2,93 m.

Venderadius 5,70 m.

Vægt 7.710 kg.