Abonnementsartikel
Tyske afhoppere producerer neddelere med halveret driftspris
- Det er slet ikke nødvendigt med gevaldig meget kraft. En lille og kompakt neddeler med halvdelen af konkurrenternes hestekræfter kan producere det samme. Prismæssigt er maskinen en anelse billigere end tilsvarende maskiner. Men det er ikke så vigtigt. Det betyder mere, at driftsprisen er cirka halveret både på brændstofforbrug og på sliddele.
Jørgen Komi ser aldeles tilpas ud, når han fortæller om det nye element i produktkataloget. Fra Tyskland henter han med sit firma KCS - Komi Contractor Supply - neddelingsgrej hjem, som en flok afhoppere begyndte at producere for fem år siden. I øjeblikket tygger en af maskinerne sig lystigt igennem bjerge a grønt have- og parkaffald hos RGS 90. Det gør det nemt for Jørgen Komi lige at tjekke, om maskineriet kører som det skal. Maskinen hos RGS 90 står cirka 300 meter fra Jørgen Komis egen firmaadresse på Amager.
De tog det bedste fra de andre
- Andre har siddet på markedet for sådanne maskiner længe. Men jeg blev da interesseret, da jeg blev præsenteret for maskinen fra den tyske fabrik, der hedder Arjes. Selve maskinen er døbt Raptor og fås i tre forskellige størrelser. Nemlig XL, XLL og XXL. Den Raptor, der kører hos RGS 90, er en XLL med en 460 hestes dieselmotor og en vægt på 23 tons, fortæller Jørgen Komi.
- Folkene bag Arjes har alle tidligere arbejdet hos Hammel Recyclingtechnik, som laver tilsvarende maskiner. De har simpelthen tage alt det gode fra andre producenter og bygget det sammen i Arjes-maskinerne. Jeg blev introduceret for Raptor for halvandet års tid siden og besluttede at se, om det var noget, der virker. Det er det, konstaterer Jørgen Komi.
- Netop den omstændighed, at Arjes-folkene har pillet alle fordelene fra andre, bevirker at de har kunnet konstruere nogle maskiner, der dels er yderst enkle at køre med og samtidig meget robuste. Og på en eller anden måde er det så også lykkedes at opnå samme kræfter som i større maskiner, men med mindre motor og væsentligt mindre forbrug af brændstof, siger KCS-direktøren.
Halvt dieselforbrug
- Vores Raptor XLL bruger cirka 30 liter diesel i timen. Det er halvdelen af, hvad andre maskiner bruger om samme opgaver. Maskinen er ikke så teknisk, men det betyder så også, at vi klarer det daglige vedligehold på mellem 20 minutter og en halv time, fortæller Ib Hansen, der er formand hos RGS 90.
- Når vi kører grønt have- og parkaffald igennem, producerer vi mellem 200 og 250 tons i timen, vurderer Ib Hansen.
Maskinen hos RGS 90 er på hjul, og den trækkes simpelthen rundt på pladsen efter behov med hjælp fra en gummiged. Men samme maskine fås også i en selvkørende udgave på bælter.
Tre størrelser - seks modeller
- Raptor kan neddele alt træaffald, dæk, sveller, plastic og biomasse. Selv om der altså er maskiner i tre størrelser, findes der reelt seks modeller. Hver størrelse fås nemlig enten som mekanisk eller hydraulisk, siger direktør Jørgen Komi hos KCS.
På trods af, at Arjes altså kun har fem år på bagen som producent af neddelere, er fabrikken midt i Tyskland allerede oppe på at sende et halvt hundrede maskiner ud om året.